
W czasie tegorocznych Sweettargów spotkamy się także przy okazji debat. Już w sobotę o najnowszym trendzie, czyli o pieczywie rzemieślniczym rozmawiać będą:
Maciej Mielczarski – Doradca prezesa Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP, właściciel rzemieślniczej piekarni w Kutnie.
Łukasz Lenard – właściciel i piekarz w małej katowickiej piekarni rzemieślniczej Wolny Chleb oraz miłośnik zdrowego i naturalnego chleba. Chleb i pieczenie od zawsze były jego pasją. Przez lata wypracowywał swoje receptury piekąc w domu chleb dla rodziny, przyjaciół i sąsiadów. W końcu zdecydował się na kolejny krok i otworzył własną małą rzemieślniczą piekarnię, w której realizuje swoją wieloletnią pasję.
Michał Molenda- Szef kuchni, który wiedzę i doświadczenie zdobywał m.in. dwukrotnie w londyńskim oddziale paryskiej Akademii Sztuki Kulinarnej Le Cordon Bleu czy londyńskim hotelu Sovoy. Właściciel małej rodzinnej piekarni Moxo Bakery. hołdującej wartościom takim jak smak, zdrowie i jakość. Tworzy pieczywo bez dodatków drożdży na naturalnym zakwasie, z najlepszej jakości mąki. Pracuje wyłącznie na naturalnych, wysokiej klasy produktach tj : wiejskim maśle, naturalnym twarogu, świeżych owocach i ziołach. Nigdy nie idzie na skróty.
Debatę poprowadzi Anna Kania – Redaktor naczelna ogólnopolskiego miesięcznika Mistrz Branży, miłośniczka i propagatorka rzemieślniczego chleba od lat współpracująca z sektorem piekarstwa. Wiecznie na tropach pasjonatów pieczywa.
W niedzielę swoją wiedzą i ogromnym doświadczeniem podzieli się z nami Agnieszka Jasińska – uczestniczka programu Masterchef oraz finalistka kulinarnego show Polsatu – Hell’s Kitchen. Agnieszka opowie o wyzwaniach jakie stają przed cukiernikami i sposobach na ich pokonanie. Jako wielka pasjonatka kulinariów i absolwentka międzynarodowych szkoleń i kursów, które dały jej wszechstronną wiedzę z zakresu gastronomii oraz cukiernictwa, przedstawi też najnowsze trendy z branży. Dziś trener kulinarny, który zrewolucjonizuje na lepsze każdą cukiernię – udziela rad zarówno marketingowych jak i produkcyjnych. Miłośniczka sezonowych produktów i smacznej kuchni. Pasjonatka tradycyjnych przepisów, które przygotowuje w nowoczesnym i zaskakującym wydaniu. Fotograf kulinarny współpracujący z magazynami o tematyce kulinarno-podróżniczej.
„Cukiernik na Instagramie – social media jako nieodłączny składnik tortu i ciasta” – zaproszeni eksperci opowiedzą jak zaistnieć w Internecie, jakich narzędzi do tego potrzeba i jaki jest magiczny składnik, który pozwala odnieść sukces. Spotkanie poprowadzi Natalia Aurora Ignacek, a wiedzą podzielą się:
Iga Sarzyńska mistrzyni lukrowania pierników, dla której estetyka to znak rozpoznawczy. Autorka kultowej książki “Moje cztery pory roku”. Założycielka i projektantka w Pracowni Artystycznej Sarzyński w Kazimierzu Dolnym, wielokrotna jurorka na konkursach cukierniczych. Zdobywczyni wielu nagród i wyróżnień, m.in. Branżowa Osobowość Roku 2016 oraz Kobieta Przedsiębiorcza Roku 2015. Aktualnie – właścicielka butikowego sklepu z piernikami i czekoladą Wzrusza Toruń.
Angelika Borysiak – właścicielka agencji brand2eat, zajmującej się marketingiem restauracji i branży Horeca. Tworzy koncepcje marketingowe nowych lokali oraz zajmuje się zintegrowaną komunikacją w mediach społecznościowych. Szkoli, regularnie publikuje w prasie branżowej. Prelegentka branżowych konferencji i międzynarodowych targów takich jak Food Show, Gastrosilesia czy Rentowna Restauracja. Prywatnie zapalona podróżniczka zakochana w klimacie i kuchni Azji.
https://www.brand2eat.pl/
Kalina Korus
https://www.instagram.com/kafej_chorzowska/
Ewa Wajs – Z wykształcenia biotechnolog, od lat zafascynowana cukrem i tym jakie daje możliwości. Prowadzi pracownię cukierniczą Mielone Migdały, w której można podglądać ją przy tworzeniu cukrowych dekoracji. W pracowni prowadzi również indywidualne szkolenia z wypieku makaroników a także przygotowania i organizacji słodkich stołów.
Natalia Aurora Ignacek
Zastępca redaktor naczelnej magazynu Mistrz Branży, ambasadorka czekolady rzemieślniczej w Polsce, prowadząca profesjonalne degustacje czekolady, konferansjerka i autorka Bloga Czekolady.
Tegoroczne debaty zamknie spotkanie z Janem Woźniakiem – właścicielem marki Beskid Chocolate – produkującej rzemieślniczej czekolady oraz dostarczającej sprzęt i surowce do czekolady. Porozmawiamy oczywiście o wykorzystaniu rzemieślniczej czekolady w wyrobach cukierniczych. Nasz gość może się pochwalić wieloma osiągnięciami: Jako pierwszy w Polsce wprowadził melanger do konszowania ziaren kakao. Absolutny pasjonata, który na co dzień eksperymentuje, produkując czekolady single origin i blendy. Osobiście podróżuje na plantacje kakaowców, dzięki czemu zna proces produkcji od podszewki. Dba o etykę produktu. Zajmuje się również wypalaniem kawy.