W tym roku gości nam nie zabraknie! Zobaczcie z kim się spotkamy na 11. Sweettargach!
Tomasz Szypuła – Mistrz Polski w Lodziarstwie Rzemieślniczym. Rzemiosła uczył się w rodzinnej lodziarni założonej w 1974 roku. Przez ponad 6 lat pracował jako technolog, doradca i wdrożeniowiec w firmach zajmujących się branżą lodziarską, gdzie przeszedł szereg szkoleń na temat tworzenia, komponowania i produkcji lodów. W roku 2017 został Mistrzem Polski w Lodziarstwie rzemieślniczym. Obecnie prowadzi swoje lodziarnie oraz indywidualne szkolenia lodziarskie. Z pasją tworzy nowe połączenia smakowe, mocno koncentrując się na klasyce i jakości stosowanych surowców oraz technologii produkcji lodów. Wielokrotny zdobywca nagród i wyróżnień w plebiscytach ogólnopolskich. W 2021 r. nagrodzony na forum międzynarodowym w konkursie Gelato Festival World Masters w kategorii Najlepszy smak Europy.
https://www.facebook.com/szypulalodymistrzowskie
Ela Hurek – vlogerka, autorka kanału Ooo ciastko! oraz gospodyni programu pod tym samym tytułem na antenie TVT. Specjalizuje się w tortach artystycznych, ale też w niebanalny sposób przekłada tradycyjne receptury na słodkości roślinne i specjalistyczne. Wegańskie i bezglutenowe raffaello, pączki dyniowe, jaglany sernik kokosowy z czekoladą – to tylko niektóre wypieki z bogatej listy cukierniczych pomysłów Eli Hurek, która również dba o to by jej słodkości były zgodne z ruchem zero waste.
Jan Woźniak – właściciel marki Beskid Chocolate – produkującej rzemieślniczej czekolady oraz dostarczającej sprzęt i surowce do czekolady. Jako pierwszy w Polsce wprowadził melanger do niewielkiej konszowania ziaren kakao. Absolutny pasjonata, który na co dzień eksperymentuje, produkując czekolady single origin i blendy. Osobiście podróżuje na plantacje kakaowców, dzięki czemu zna proces produkcji od podszewki. Dba o etykę produktu. Zajmuje się również wypalaniem kawy.
Agnieszka Jasińska – kulinarna agentka do zadań specjalnych, która swoją pasję rozwija od wielu lat. Kucharz i trener w gastronomii. Uczy zawodowców oraz amatorów jak gotować inaczej i ciekawiej. Finalistka Hell`s Kitchen Polska. Skończyła międzynarodowe kursy kulinarny min. we Włoszech w ICI (Italina Culinary Institute) oraz liczne kursy w Polsce. Prowadzi warsztaty kulinarne oraz pokazy gotowania na terenie całej Polski. Zajmuje się fotografią kulinarną i współpracuje z magazynami o tematyce kulinarno-podróżniczej. Wydała samodzielnie swoją autorską książkę „Kulinarne Nawigacje – wegetariańska kuchnia domowa”. Kocha jedzenie i z przyjemnością dzieli się zawsze swoimi przepisami i relacjami z podróży.
https://kulinarnenawigacje.pl/
Sylwia Grodzka-Haba (Pani foremka) – właścicielka jednej z topowych cukierni butikowych w Polsce – Pani Foremka w Mysłowicach. Z pasją tworzy autorskie monoporcje, praliny, torty, desery koncepcyjne, które zyskują uznanie konsumentów z całego kraju, ale też środowiska branżowego z Polski i zza granicy. Wyróżniona, m.in. w ostatniej edycji p[rzewodnika Gault&Millau w kategorii Pop2020. Uwielbia bawić się formą i tworzyć wieloteksturowe słodkości. Finalistka programu Bake Off – ale ciacho! Finalistka Cukierniczych Mistrzostw Polski 2018. Autorka publikacji “Desery koncepcyjne”, czyli zbioru receptur, technik i smaków, które przedstawiają jej autorskie podejście do nowoczesnego cukiernictwa.
https://sylwiagrodzkahaba.com/
Krzysztof Wysłucha – właściciel wielopokoleniowej cukierni i piekarni w Rybniku. Pasjonat łączenia tradycji i nowoczesności. Laureat konkursów i nagród. Współtwórca projektu “Przepisy Adeli”, w którym branżowcy odtwarzają przepisy przedwojenne. Współtwórca projektu Mała Akademia Mistrzostwa Zawodowego.
http://cukiernia-wyslucha.blogspot.com/
https://przepisyadeli.blogspot.com/
Katarzyna Fiszer – właścicielka firmy Food&Light – fotografka kulinarna i stylistka. Pomaga branży spożywczej i wydawniczej, oferując sugestywne i apetyczne, stylizowane fotografie żywności do reklamy, kampanii w mediach społecznościowych, na strony internetowe lub do artykułów i książek o tematyce kulinarnej. Współautorka „Gdańskiej książki kucharskiej”, w której odwzorowane zostały tradycyjne dania i desery z XIX w.