Serena – królowa lodowych deserów
Aby stworzyć nowy smak lodów nie trzeba wcale skomplikowanych receptur. Wystarczy wymieszać bazę lodową z variegato Serena – nowym produktem od Kandy. Lody waniliowe z nutką orzeźwiającej maliny? Nic prostszego!
Variegato to produkt i technika wywodzące się z Włoch. Jego głównym zastosowaniem jest przekładanie oraz dekorowanie lodów w kuwetach. Oprócz urozmaiconego smaku, uzyskuje się także fantastyczny efekt wizualny w postaci kolorowej spirali. Nazwa najnowszego produktu w portfolio Kandy, nie jest jedyną rzeczą nawiązującą do włoskich tradycji lodziarskich. Variegato powstaje na maszynach sprowadzonych z Italii, dedykowanych tego typu produkcji. Zaplecze techniczne w połączeniu z solidnie opracowaną recepturą, pozwoliło stworzyć wyrób, który dzięki konkurencyjnej cenie, sprosta oczekiwaniom wymagających klientów.
Serena ma lejącą konsystencję, ale po zamrożeniu gęstnieje. Co ważne: nie zamarza w ujemnych temperaturach. Dzięki łatwemu dozowaniu, dobrze miesza się z lodami. Wystarczy rozprowadzić odpowiednią dawkę variegato w kuwecie, aby smaki się połączyły i powstał wzór przypominający marmur. W ten sposób szybko oraz sprawnie możemy stworzyć nową kompozycję smakową. To jednak nie jedyny sposób na wykorzystanie variegato. Można je także wymieszać z bazą lodową: uzyskamy w ten sposób nie tylko smak, ale i kawałki owoców. Serena sprawdzi się świetnie jako dekoracja na wierzchu kuwety. Z powodzeniem można ją również użyć zamiast polewy czy sosu, do porcji deseru w pucharku lub wafelku.
Vaiegato przełamuje klasyczny smak lodów oraz zapewnia im wizualną atrakcyjność. Jest kreatywnym dodatkiem, który wzbogaca charakter deserów lodowych, a co za tym idzie kusi oraz przyciąga wzrok klientów. Od dobrego wrażenia już tylko krok do podjęcia decyzji zakupowej. Serena pasuje nie tylko do klasycznych lodów mlecznych czy owocowych. Będzie również idealna do sorbetów. To nie koniec zastosowań variegato. Można go bowiem użyć w innych produktach cukierniczych i lodziarskich, np. w żelkach, nadzieniach do pralin, semifreddo.
Serena dostępna jest w trzech wariantach smakowych: malinowym, brzoskwiniowym i wiśniowym, w opakowaniach po 3 kg (wiadro plastikowe). Wyróżnia się dużą zawartością owoców oraz ich wyczuwalnymi kawałkami. Jedynym użytym zagęstnikiem w składzie jest pektyna.