Możemy zdradzić, że podczas dziewiątej edycji SweetTARGów odbędzie się kolejny Ogólnopolski Konkurs Cukierniczy dla Szkół i organizacji młodzieżowych.
Wspomnijmy edycję 2017:
Do wielkiego finału zakwalifikowały się następujące drużyny:
• Patrycja Przetacka i Dominik Koźlik z Zespołu Szkół Spożywczo – Gastronomicznych w Warszawie z pracą pt. „Na zdrowie”
• Kinga Gawłowska i Nikoleta Dziadek z Zespołu Szkół Ekonomiczno – Gastronomicznych w Cieszynie z pracą pt. „Szpinakowo-pietruszkowy tort migdałowy z kremem jogurtowym”
• Sandra Dębska i Mateusz Organka z Zakładu Cukierniczego „Michaś” w Częstochowie z pracą pt. „Tak smakuje Polska”
• Alicja Wlazeł i Karolina Jóźwiak z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi z pracą pt. „Zdrowa pokusa”
• Wioleta Bara i Martyna Majcher z Zespołu Szkół Zawodowych w Gorlicach z pracą pt. „Pełnoziarnisty torcik”
• Żaneta Sosna i Anna Nabiałkowska z Hufca Pracy w Rybniku z pracą pt. „Na straganie”
• Patrycja Przesdzienk i Patryk Frąckowiak z Hufca Pracy w Rybniku z pracą pt. „WEGE tort”
• Aleksandra Jankowska i Żaneta Kowalska z Zespołu Szkół nr 2 w Jastrzębiu – Zdroju z pracą pt. „Abmrozja witalności”.
Twórczość młodych cukierników mogli podziwiać wszyscy zwiedzający tego dnia SweetTARGI. Każdy zespół miał zadanie stworzenia swojego dzieła cukierniczego od podstaw w czasie 2,5 godziny. Na tym etapie nie było już miejsca na pomyłki i eksperymenty, tym bardziej, że pracy młodzieży bacznie przyglądali się jurorzy:
• Sabina Duda – właścicielka Centrum Doradztwa Żywieniowego, ekspert w dziedzinie psychodietetyki oraz diet coachingu, autorka audycji radiowej „ABC zdrowego żywienia”, autorka i koordynatorka programów profilaktycznych w zakresie żywienia dzieci i młodzieży, wykładowca i nauczyciel w Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego Województwa Śląskiego w Raciborzu oraz PWSZ w Nysie;
• Krzysztof Wysłucha – mistrz w zawodach cukiernik i piekarz, właściciel tradycyjnej wielopokoleniowej cukierni i piekarni, współorganizator Małej Akademii Mistrzostwa Zawodowego; • Tomasz Nowak – współwłaściciel cukierni artystycznej i kawiarni „Sweet Home Silesia by Magdalena Nowak”, członek zarządu Europejskiego Międzynarodowego Stowarzyszenia Szefów Kuchni Euro Toques Internationale Poland, założyciel „Kuźni Kucharzy Śląskich”, juror oraz laureat wielu konkursów kulinarnych. Jak podkreślali eksperci ocena tegorocznych dzieł nie należała do łatwych, gdyż poziom, kreatywność oraz zaangażowanie młodzieży stały na bardzo wysokim poziomie. Na podium mogły się jednak znaleźć tylko trzy zespoły.
Nagrodę główną – wycieczkę do Włoch ufundowaną przez sponsora głównego Biuro Podróży Polan-Travel – zdobył zespół w składzie: Żaneta Sosna i Anna Nabiałkowska reprezentujący Hufiec Pracy w Rybniku. Tort noszący nazwę „Na straganie” bazował na dwóch biszkoptach: szpinakowym i buraczanym oraz masie cytrynowo – jabłkowej. Całość została oblana pyszną i zdrową galaretką z malin i buraków oraz ozdobiona malinami i liśćmi szpinaku. Praca uzyskała niemal maksymalną liczbę punktów w każdej z kategorii. Drużynę do konkursu przygotowała wychowawczyni rybnickiego hufca Katarzyna Piełka, a wspierali pracodawcy i sponsorzy: restauracja „Góralska Chata”, piekarnia – cukiernia Karol Weirauch oraz firma „Stoma-Dental”. Dodatkowo nowi mistrzowie otrzymali voucher na profesjonalne warsztaty kulinarne w Międzynarodowej Szkole Sztuki Kulinarnej Ashanti z Łodzi.
Na drugim miejscu uplasowały się Aleksandra Jankowska i Żaneta Kowalska z Zespołu Szkół nr 2 w Jastrzębiu – Zdroju. Do stworzenia cukierniczego dzieła „Ambrozja witalności” dziewczyny użyły m.in. takich prozdrowotnych składników jak komosa ryżowa czy nasiona szałwii hiszpańskiej. Opiekunem srebrnego zespołu była pani Emilia Antończyk.
Na prostotę, tradycję i duże wartości zdrowotne postawili zdobywcy trzeciego miejsca czyli zespół w składzie Sandra Dębska i Mateusz Organka z Zakładu Cukierniczego „Michaś” z Częstochowy pod opieką pana Marcina Sikorskiego. Tort weselny „Tak smakuje Polska” to bezglutenowy biszkopt z fasoli wrzawskiej, kropiony likierem z gruszki grójeckiej, przełożony nadzieniem z dzikiej róży i czarnego bzu z owocami malin i borówek zatopionymi w poduszce serowej.
Ponadto Komendant Wojewódzki Śląskiej WK OHP Bogumił Kanik przyznał dwa wyróżnienia, które otrzymali: Kinga Gawłowska i Nikoleta Dziadek z Zespołu Szkół Ekonomiczno – Gastronomicznych w Cieszynie za pracę pt. „Szpinakowo-pietruszkowy tort migdałowy z kremem jogurtowym” oraz Karolina Jóźwiak z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi, która tort pn. „Zdrowa pokusa” musiała tym razem wykonać sama. Zdobywcy wyróżnień wkrótce będą mogli cieszyć się z weekendowego pobytu w ośrodku „Relaks” w Wiśle.
(źródło: link: http://www.slaska.ohp.pl/8-aktualnosci/2245-slodkie-zwyciestwo-hufca-pracy-z-rybnika)