13. edycja SweetTARGów – największe wydarzenie branży piekarniczej, cukierniczej i lodziarskiej na południu Polski. Targi odbyły się w dniach 22–24 marca 2025 roku w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach i po raz kolejny zgromadziły kilka tysięcy zwiedzających oraz ponad 80 wystawców z kraju i zagranicy.
SweetTARGi to przestrzeń, w której spotykają się liderzy rynku, rzemieślnicy, dostawcy, właściciele piekarni, cukierni, lodziarni oraz młodzi przedsiębiorcy, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z branżą. To wyjątkowa okazja do poznania nowinek technologicznych, innowacyjnych produktów, a przede wszystkim – do budowania relacji biznesowych.
W 13. edycji nie zabrakło emocji, inspiracji i rozmów, które naprawdę mają znaczenie. Na uczestników czekały konkursy, mistrzostwa, debaty i spotkania z autorytetami polskiej i międzynarodowej sceny gastronomicznej.
13. sweettargI: RELACJA WIDEO
II Mistrzostwa Polski na Lody Rzemieślnicze – Gelato Poland 2025
22 marca Katowice ponownie stały się stolicą lodziarstwa. Uczestnicy rywalizowali w dwóch emocjonujących etapach: najpierw przygotowując lody na zadany temat, a następnie w finale z „black boxem” – tajemniczym zestawem składników.
Laureaci:
– I miejsce: Karolina Szymańska i Krystian Kwidziński (Besova – Kawiarnia z przyjemnością)
– II miejsce: Paulina Salamończyk i Paweł Żołopa (Gelato Studio)
– Nagroda Publiczności: Monika Jeżak i Tatiana Kozlovska (Lodziarnia Mleczna, Radom)
Jury: Arkadiusz Natorski, Tomasz Korfel, Kamil Szulc, Tomasz Deker, Mieczysław Chojnowski, Adam Lubocki
Goście specjalni: Rosario Niccodemo (Mistrz Świata Gelato World Cup 2024), Gianluca Montervino
Sponsorzy: Tłocznia Szymanowice, Aromitalia Polska, Callebaut, Sempre Group, Galago Poland, Gastro-Serwis Grzegorz Drużba, Robot-Coupe, Miran Cones, Telme Poland, InPlus Gastro, Stockmeier, Winterhalter Polska, Wlepki.pl, Piątnica – Strefa Mistrzów Smaku
Partnerzy: Miasto Katowice, Rzemieślnik, Mistrz Branży, Szymon Sapieha, Blog Czekolady, Artisan
IV Mistrzostwa Polski na Pralinę
23 marca odbyły się jedyne w Polsce mistrzostwa w tworzeniu pralin – wydarzenie dedykowane kreatywności i precyzji cukierniczej. Pomysłodawczynią i organizatorką konkursu jest Natalia Urbanek – redaktor naczelna „Mistrza Branży” i autorka „Bloga Czekolady”.
Laureaci:
– I miejsce: Urszula Ryniec-Jędrzejewska (Czekolada Café, Airport Hotel Okęcie)
– II miejsce: Mateusz Kokot (Czekolatorium, Gostyń)
– III miejsce: Nataliia Oliinyk (twórczyni wegańskich pralin z ceremonialnego kakao Criollo)
Jury: Igor Zaritskiy, Aleksandra Sowa-Trzebińska, Daria Marszałek, Wojciech Starowicz, Krystian Sak, Sylwia Halama, Kamil Szulc
Partnerzy i sponsorzy: Callebaut, Aromitalia Polska, Sweet Decor, Akademia Kucharska, Mercedes-Benz Inter-Car Silesia, Warsaw Academy of Pastry Arts, Sempre Group, Stowarzyszenie Rzemieślnik
Partner medialny: Mistrz Branży
Organizacja: Ilona Syryłło / FairExpo
II Konkurs „Chlebem Pachnący”
24 marca odbył się finał ogólnopolskiego konkursu dla uczniów szkół ponadpodstawowych kształcących się w zawodach gastronomicznych i piekarskich. To wydarzenie było nie tylko rywalizacją, ale także platformą promocji zawodu piekarza i rzemiosła.
Laureaci konkursu:
– I miejsce: Liwia Wysłucha (II LO im. Frycza Andrzeja Modrzewskiego w Rybniku)
– II miejsce: Angelika Baden (ZSOiZ w Bolesławcu)
– III miejsce: Daniil Lavrinenko (Niepubliczne Technikum Zawodowe w Kielcach)
Jury: Robert Sowa, prof. Jan Klimek, Jacek Wiarek, Kamil Tłuczek, Zygmunt Zawada
Współorganizatorzy: Mirosław Kurek, Michał Wójcik
Partnerzy i sponsorzy: Stowarzyszenie Rzemieślnik, FairExpo, Piekarnia Młyn Olecko, Help4Bakery, Aromitalia Polska, UNOX Polska, Gryzmi, Młyn Ciechanowiec, BRITA Polska, Akademia Kucharska, Sweet Decor
Partner medialny: Mistrz Branży
Coffee Fest 2025 – Targi Palarni Kawy i Festiwal Kawy w Katowicach
W ramach SweetTARGów 2025, odbyło się wyjątkowe wydarzenie dedykowane branży kawowej – Coffee Fest 2025.
Coffee Fest 2025 zgromadził palarnie, dostawców sprzętu, baristów, producentów komponentów oraz miłośników kawy. Uczestnicy mieli okazję wziąć udział w cuppingach, warsztatach, pokazach i konkursach, a także zapoznać się z najnowszymi rozwiązaniami technologicznymi i trendami w świecie kawy.
W ramach wydarzenia odbyły się dwa główne bloki tematyczne:
Forum Coffee Fest – prezentacje i pokazy:
- Warsztaty mocktailowe „Twist on Coffee” organizowane przez ON Lemon
- Seria prezentacji firmy Primulator na temat automatyzacji procesów parzenia z wykorzystaniem młynków Mahlkönig GBW oraz tampingów PuqPress
- Pokazy ekspresów Slayer z technologią prebrewingu i manualną kontrolą przepływu
- Konsultacje z ekspertami, sesje testowe i prezentacje nowoczesnych urządzeń
Partnerzy Coffee Fest 2025: BRITA, Kawa.pl, Victoria Arduino, ON Lemon, Combi, Gioari (Aromitalia), Harvest, La Cava
Coffee Fest 2025 udowodnił, że polska scena kawowa dynamicznie się rozwija, a spotkania takie jak to w Katowicach są nie tylko źródłem wiedzy, ale także miejscem integracji i inspiracji dla całego środowiska.
Osobistości SweetTARGów 2025
W 13. edycji targów wzięli udział m.in.:
Robert Sowa, Igor Zaritskiy, Kamil Szulc, Aleksandra Sowa-Trzebińska, Jacek Wiarek, prof. Jan Klimek, Przemysław Sieradzki, Daria Marszałek, Kamil Tłuczek, Ewelina Ciosek, Witold Mondry, Michał Wójcik, Mirosław Kurek, Adam Lubocki, Szymon Sapieha
Strefa Debat SweetTARGi 2025 – rozmowy, które mają znaczenie
Strefa Debat to jeden z najważniejszych punktów programu, który co roku przyciąga ekspertów i przedsiębiorców chcących dzielić się wiedzą i doświadczeniem. W tym roku odbyło się kilkanaście prelekcji, warsztatów i rozmów, które dotyczyły kluczowych aspektów funkcjonowania biznesów cukierniczych, piekarskich i lodziarskich.
Tematyka prelekcji obejmowała m.in.:
- „Zrozum swój kwas chlebowy” – Artur Sieńko opowiadał o znaczeniu fermentacji, naturalnych zakwasach i wpływie procesów fermentacyjnych na jakość pieczywa.
- Witold Mondry poruszył temat współpracy kuchni i piekarni, pokazując, jak synergia tych dwóch światów może tworzyć unikalne koncepcje gastronomiczne.
- Ewelina Ciosek („Tortowe Ciocho”) mówiła o prowadzeniu słodkiego biznesu w internecie i budowaniu marki osobistej na TikToku.
- Wojtek Starowicz (Wajko.pl) przedstawił receptury bez mleka i jaj, opowiadając o roślinnych zamiennikach w wypiekach.
- Adam Lubocki (Artisan) mówił o tym, jak zbudować stabilny i dochodowy biznes lodziarski oparty na jakości.
- Szymon Sapieha poprowadził prezentację o tworzeniu nowoczesnych lodziarni oraz o trendach i technologiach w produkcji rzemieślniczych lodów.
- Damian Stachura (Mio Padre) podzielił się swoją historią zmiany drogi zawodowej – z dyrektora hotelu na rzemieślnika i właściciela lodziarni.
- Urszula Stępniak („Biznes na Słodko”) mówiła o wypaleniu zawodowym w branży gastronomicznej i sposobach przeciwdziałania.
- Hania Beza inspirowała do prowadzenia marki osobistej w autentyczny i zaangażowany sposób.
- Iwona Zmysło (Zdrowoczesni.pl) skupiła się na zdrowotnych aspektach pieczywa i wpływie składników na organizm.
- Mirosław Kurek opowiedział o wyzwaniach współczesnego rzemiosła i jego roli w edukacji konsumentów.
- Łukasz Pachel przekazał praktyczną wiedzę na temat pozyskiwania dotacji unijnych na rozwój działalności rzemieślniczej.
Strefa Debat to miejsce żywego dialogu, w którym zamiast monologów zza pulpitu odbywały się interaktywne rozmowy z udziałem publiczności. Każda prelekcja była okazją do zadania pytań i nawiązania wartościowych kontaktów. Tego typu spotkania pokazują, że wiedza przekazywana w bezpośredni sposób, z pasją i doświadczeniem, jest jednym z największych atutów SweetTARGów.