W dniach od 4-6 marca odbyły się trzecie Śląskie Targi Cukiernicze, Piekarnicze i Lodziarskie Sweettarg 2012. Spotkanie to dostarczyło ciekawych informacji profesjonalistom z sektora małych i średnich przedsiębiorstw branży cukierniczej, piekarniczej i lodziarskiej.
Prezentacja targowa obejmowała maszyny i urządzenia dla przemysłu piekarniczego, cukierniczego, dodatki piekarskie i cukiernicze, produkty przemysłu piekarskiego, produkty i półprodukty spożywcze, urządzenia do produkcji lodów, koncentraty smakowe i dodatki do lodów, dekoracje, wyroby cukiernicze, wyroby czekoladowe, galanterię cukierniczą, lody, bakalie, miód i produkty pszczelarskie, produkty przemysłu tłuszczowo-olejarskiego, urządzenia chłodnicze, klimatyzacyjne, meble sklepowe, magazynowanie, maszyny pakujące do piekarnictwa, cukiernictwa, urządzenia do utrzymania czystości i higieny oraz wydawnictwa branżowe.
W programie targów znalazły się m.in. zorganizowane przez Małą Akademię Mistrzostwa Zawodowego konkursy branżowe: „Zespołowe Mistrzostwa Młodych Cukierników” o puchar magazynu Cukiernictwo i Piekarstwo oraz „Konfrontacje Mistrzów”. Dla wystawców konkurs na „Produkt SweetTarg 2012”, „Na Najciekawszy Okolicznościowy Wyrób Piekarski” i „Na Najbardziej Interesującą Ekspozycję”. Dla piekarzy przygotowano bezpłatne szkolenie pt. „Wymagania minimalne w zakresie BHP maszyn i urządzeń eksploatowanych w przemyśle piekarniczym, wyniki kontroli przeprowadzonych w tej branży w 2011 roku”, organizowane przez Okręgową Inspekcję Pracy w Katowicach. Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa RP na swoim stoisku uruchomiło punkt informacyjny w którym pracownicy Izby Rzemieślniczej oraz członkowie Stowarzyszenia pełnili dyżury, udzielając bieżących informacji targowych, związanych zarówno z ekspozycją targową, jak i informacji dotyczących działalności rzemieślniczej i branży piekarskiej.
Targi odwiedziło ponad 1500 specjalistów.
Wyniki konkursów na najlepszy produkt targów SweetTARG 2012
Jury w składzie: przewodniczący – prof. nadzw. dr hab. Jan Klimek, członek jury – Lech Jędryka, członek jury – dr hab. inż. Lesław Juszczak przyznało następujące nagrody i wyróżnienia:
1. W kategorii WYRÓB:
– statuetkę otrzymała firma „Promas” za kompletne wyposażenie cukierni-kawiarni
– statuetkę otrzymała Spółdzielnia Mleczarska „Sudowia” za Milla Cukiernicza
– wyróżnienie otrzymała firma „Emix” za jogurt mrożony z proszku
– wyróżnienie otrzymała firma BAKER za Tort Artystyczny
2. W kategorii URZĄDZENIE:
– statuetkę otrzymała firma „Masz Gliwice” za Krajalnice Taśmową REX
– statuetkę otrzymała firma „BioStar” za Drożdżownik DR- EK-400
– statuetkę otrzymała firma „Jeremy” za linię krojąco-pakującą
3. W kategorii KOMPONENT :
– wyróżnienie otrzymała firma Pfahnl Polska za chleb orkiszowy z jabłkiem
– wyróżnienie otrzymała firma Kames za Dolce BIO
4. Statuetkę za ekspozycję targową (stoisko) otrzymała firma Bączkowicz Mankiewicz
5. Wyróżnienie otrzymał Pan Lech Jędryka za innowacyjność w promowaniu produktów piekarskich i promowanie zawodu piekarza
6. Wyróżnienie otrzymał Pan Wiesław Kierat za artyzm i profesjonalizm
Nagrodzonym bardzo serdecznie gratulujemy.
Dziękujemy Państwu za udział w targach!
Mała Akademia Mistrzostwa Zawodowego była organizatorem konkursów cukierniczych podczas międzynarodowych targów branżowych SweetTARG w Katowicach.
Konfrontacje Mistrzów
Pierwszy dzień targów upłynął w blasku talentów profesjonalistów w branży. W prezentacjach uczestniczyli mistrzowie cukiernictwa współpracujący z MAMZ. Publika odwiedzających targi miała okazję podziwiać kilkugodzinny proces powstawania niecodziennych dzieł cukierniczych. Konfrontacje były również sposobnością do nagrodzenia Mistrzów MAMZ – Krzysztofa Wysłuchy i Piotra Burzawy za ich wkład w edukację młodzieży kształcącej się w zawodach cukiernika i piekarza.
Wydawca renomowanego czasopisma Cukiernictwo i Piekarstwo uhonorował obu Panów statuetkami Wysoki Poziom – najbardziej prestiżową nagrodą przyznawaną profesjonalistom z różnych branż za ich znaczący dorobek i wkład w rozwój branży.
Obaj nagrodzeni przygotowali specjalny pokaz cukierniczy, podczas którego powstały dwie niecodzienne prace. Niecodzienne zarówno w swej formie jak i tematyce. Dzieła te miały wspólny mianownik, którym było przesłanie wolności przekonań i poglądów. Do tematu podeszli jednak w zupełnie odrębny sposób…
Krzysztof Wysłucha wykonał pracę z karmelu przedstawiającą skutą łańcuchami statuę wolności, której twarz zasłania znana już pewnie wszystkim maska Anonimusa. Temat nawiązywał do niedawnego protestu społecznego wobec wprowadzenia w Polsce zapisów ACTA.
Piotr Burzawa natomiast stworzył marcepanowy tort w kształcie fragmentu muru z osmalonymi pozostałościami tynku, na którym umieszczono graffiti przedstawiające postać południowoamerykańskiego rewolucjonisty Ernesto de Cheguewary.
Obie prace, wystawione w specjalnie podświetlonej witrynie Italia Futuro zachwycały i zadziwiały odwiedzających targi w kolejnych dniach ich trwania.
Zespołowe Mistrzostwa Młodych Cukierników
Podczas kolejnych dni targowych miejsce w centralnej części hali udostępniono młodzieży pretendującej do miana przyszłych mistrzów w zawodzie. Wśród cukierniczych teamów znaleźli się przedstawiciele szkół i zakładów cukierniczych oraz OHP i szkół gastronomicznych. W konkursie o puchar czasopisma Cukiernictwo i Piekarstwo wystąpiło osiem dwuosobowych zespołów w składach: Patrycja Piotrowska i Mateusz Puzyno (zakład cukierniczo – piekarski Wysłucha z Rybnika), Mateusz Dypczak i Dawid Dyrka (zakład cukierniczo – piekarski Wocławek z Katowic), Marzena Kajzerek i Joanna Konopacka (Zespół Szkół nr 2 w Jastrzębiu – Zdroju), Beata Sztwiorok i Natalia Gunia (zakład cukierniczo – piekarski Król z Rybnika), Damian Mola i Daniel Kubasiak (Zespół Szkół nr 1 w Żorach), Angelika Gamon i Justyna Indyk (Zespół Szkół Spożywczych w Zabrzu), Adam Wachtarczyk i Krzysztof Ulbrych (OHP w Rybniku).
Zadaniem młodych cukierników było wykonanie tortu o dowolnej formie w dowolnym stylu i dowolnej tematyce. Swoboda w wyborze prezentowanej pracy, w zamyśle organizatorów, miała umożliwić startującym wykazanie się własna pomysłowością i kreatywnością. Cel ten został zrealizowany nad wyraz pomyślnie, czego obrazem były torty o najbardziej zaskakujących formach tematach i smakach. Również forma konkursu odbiegała od wzorca tradycyjnie przeprowadzanych imprez tego typu na rzecz pokazu technik wykonania określonego dzieła publiczności zwiedzających Targi.
W gronie jurorów oceniających uczniowskie prezentacje znaleźli się: Zuzanna Bernacka-Jaroszewicz (redaktor prowadząca czasopisma Cukiernictwo i Piekarstwo), Joanna Synoradzka (redaktor naczelna portalu DlaPiekarzy.pl), Szymon Wolański (Brand Menager przedsiębiorstwa Savpol. Sp. z o.o.). Zadaniem komisji była nie tylko ocena pracy zespołów lecz również obserwacja kontaktu uczestników z publicznością. Przed jurorami stanęło niezwykle trudne zadanie wyłonienia czołówki wśród wszystkich rewelacyjnie prezentujących się zespołów. Po przedłużających się naradach za zwycięzców Zespołowych Mistrzostw Młodych Cukierników uznano:
– miejsce pierwsze: Adam Wachtarczyk i Krzysztof Ulbrych, za tort – koszulkę piłkarską Euro 2012
– miejsce drugie: Patrycja Piotrowska i Mateusz Puzyno, za tort yin i yang z miętą i chili
– miejsce trzecie: Damian Mola i Daniel Kubasiak.za tort weselny z marcepanowymi rózami
Laureaci konkursu stali się posiadaczami pucharów Cukiernictwa i Piekarstwa a członkowie najlepszego zespołu otrzymali ponadto ufundowane przez Biuro Podrózy Polan Ravel z Bielska vouchery uprawniające do nieodpłatnego uczestnictwa w zagranicznej wycieczce turystycznej indywidualnie wybranej z oferty biura. Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali stosowne dyplomy i upominki ufundowane przez firmę Savpol Sp z o.o. oraz portal DlaPiekarzy.pl
Informacje o konkursach oraz fotorelacje dostępne są na stronie internetowej MAMZ: www.mamz.pl
Szymon Konkol
Organizacja Konfrontacji Mistrzów oraz Zespołowych Mistrzostw Młodych Cukierników była możliwa dzięki współpracy partnerów: Mała Akademia Mistrzostwa Zawodowego, czasopismo Cukiernictwo i Piekarstwo, przedsiębiorstwo Savpol Sp. z o.o., portal DlaPiekarzy.pl, Zespół Szkół nr 1 w Żorach, Cech Rzemiosł Różnych w Rybniku.
Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa Rzeczypospolitej Polskiej
Koło Regionalne w Katowicach
Zarząd Regionalnego Koła Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP w Katowicach
zapraszali na zorganizowaną w czasie trwania III Śląskich Targów Cukierniczych, Piekarniczych i Lodziarskich „SweetTARG”
PIERWSZĄ ŚLĄSKĄ KONFERENCJĘ PIEKARSKO-CUKIERNICZĄ
Tematy konferencji:
Ocena aktualnej sytuacji piekarzy i cukierników w regionie.
Integracja środowiska i inne działania wspomagające.
Ochrona rodzinnego biznesu w dobie narastającej konkurencji.