Scroll Top

Gelato Poland: I Mistrzostwa na lody rzemieślnicze

O MistrzostwaCH

Przed nami wyjątkowe wydarzenie dla miłośników lodów rzemieślniczych w Polsce. Pierwszego dnia 12. edycji Sweettargów w Katowicach odbędą się I Mistrzostwa na lody rzemieślnicze – Gelato Poland. Ten niezwykły konkurs przyniesie ogromne emocje, rywalizację i kulinarne arcydzieła na najwyższym poziomie. Jest to wydarzenie, jakiego jeszcze nie było w naszym kraju – najtrudniejsze i najbardziej wymagające mistrzostwa lodziarskie w Polsce.

W konkursie przewidziano miejsce dla ośmiu dwuosobowych zespołów, które zmierzą się ze sobą w rywalizacji o tytuł mistrzowski Gelato Poland. Każdemu uczestnikowi zostaną udostępnione narzędzia, które pozwolą na stworzenie wyjątkowych smaków – szafa szokowa, freezer z pasteryzatorem oraz standardowe wyposażenie stanowiska lodziarskiego, takie jak stół, waga, blender czy nóż, będą do dyspozycji wszystkich uczestników.

Pierwszy etap Mistrzostw to wykreowanie kompozycji lodowej. Temat zostanie wylosowany przez drużyny w dniu zawodów, jednak same tematy zostaną zaprezentowane uczestnikom na początku stycznia. Jest to moment pełen tajemniczości i wyzwań, ponieważ drużyny będą musiały wykorzystać wszystkie swoje umiejętności, aby stworzyć kompozycję na najwyższym poziomie. Jak w programie Master Chef, uczestnicy będą mieli możliwość skorzystania ze „spiżarni” tylko raz. W razie potrzeby, będą mogli ponownie skorzystać z spiżarni, ale będą musieli uwzględnić skrócony czas na wykonanie swojej kompozycji.

Po zakończeniu pierwszego etapu, kompozycje uczestników zostaną poddane ocenie przez Jury. Dwa zespoły z najwyższymi wynikami przejdą do finału, gdzie rywalizować będą na dwóch stanowiskach równocześnie. Uczestnicy będą mieli możliwość korzystania ze spiżarni przez cały czas trwania finału.

Natomiast w samym finale uczestnicy otrzymają „black box”, w którym znajdą trzy tajemnicze składniki, które muszą zostać wykorzystane w ich finałowej kompozycji. Temat kompozycji oraz technika wykonania będą dowolne, dając drużynom swobodę twórczą i możliwość zaprezentowania swojego niepowtarzalnego stylu.

I Mistrzostwa Polski na lody rzemieślnicze – Gelato Poland przewidują również atrakcyjne nagrody dla dwóch najlepszych zespołów. Uczestnicy będą rywalizować nie tylko o tytuł mistrza, ale także o uznanie i prestiż w świecie lodziarskim.

To wyjątkowe wydarzenie jest nie tylko okazją do pokazania swojego talentu, ale także doskonałą platformą do wymiany doświadczeń między mistrzami lodziarstwa i pasjonatami z całego kraju. Zapraszamy wszystkich miłośników lodów rzemieślniczych do Katowic, aby wspólnie cieszyć się tą wyjątkową imprezą i odkrywać nowe smaki lodowej sztuki.

KARTA ZGŁOSZENIA I REGULAMIN

Kliknij aby pobrać

REGULAMIN KONKURSU

Kliknij aby pobrać

JURY
Arkadiusz Natorski
Arkadiusz Natorski

Arkadiusz Natorski

Mistrz cukiernictwa, pedagog, Pastry Chef w Belvedere Catering Group. W czasie swojej kariery zawodowej pełnił funkcje doradcy technologicznego w Barry Callebaut Polska, a jeszcze wcześniej zajmował podobne stanowisko w firmie Zentis Polska. W cukiernictwie pociągają go klasyczne smaki wykonane w sposób niekonwencjonalny. W swoich kreacjach stawia na klasykę, prostotę i elegancję.


Arkadiusz Natorski

Arkadiusz Natorski
Arkadiusz Natorski

Mistrz cukiernictwa, pedagog,  Pastry Chef w Belvedere Catering Group. W czasie swojej kariery zawodowej pełnił funkcje doradcy technologicznego w Barry Callebaut Polska, a jeszcze wcześniej zajmował podobne stanowisko w firmie Zentis Polska. W cukiernictwie pociągają go klasyczne smaki wykonane w sposób niekonwencjonalny. W swoich kreacjach stawia na klasykę, prostotę i elegancję.


Tomasz Korfel
Tomasz Korfel

Tomasz Korfel

Mistrz Cukierniczy i Piekarski, pracujący nieprzerwanie od 33 lat w obu zawodach na terenie Krakowa, pracował w zakładach takich jak A.A.Adamek, Cukiernia Michalscy, Krakowskie Wypieki, Lajkonik Piekarnia-Kawiarnia. Obecnie właściciel i szkoleniowiec w firmie „Pan Bajgiel” zajmującej się szkoleniami w zakładach produkcyjnych w dziedzinach cukiernictwa, piekarstwa, zarządzania produkcją, optymalizacją produkcyjną, optymalizacją procesów technologicznych, wsparcie w technologiach, a także innowacyjności produktów na rynku. 2-krotny mistrz Polski w Cukiernictwie w latach 90.

Tomasz Korfel

Tomasz Korfel
Tomasz Korfel

Mistrz Cukierniczy i Piekarski, pracujący nieprzerwanie od 33 lat w obu zawodach na terenie Krakowa, pracował w zakładach takich jak A.A.Adamek, Cukiernia Michalscy, Krakowskie Wypieki, Lajkonik Piekarnia-Kawiarnia. Obecnie właściciel i szkoleniowiec w firmie „Pan Bajgiel” zajmującej się szkoleniami w zakładach produkcyjnych w dziedzinach cukiernictwa, piekarstwa, zarządzania produkcją, optymalizacją produkcyjną, optymalizacją procesów technologicznych, wsparcie w technologiach, a także innowacyjności produktów na rynku. 2-krotny mistrz Polski w Cukiernictwie w latach 90.

Kamil Szulc
Kamil Szulc

Kamil Szulc – Szef Akademii Czekolady

Pierwsze kroki związane z gastronomią stawiał we Francji. To właśnie tam rozwinęła się jego pasja do cukiernictwa. Zafascynowany francuskim i hiszpańskim spojrzeniem na wykonywany zawód rozwijał swoje umiejętności. Po powrocie do Polski zatrzymał się w Trójmieście, gdzie pracował w renomowanych cukierniach i prestiżowych restauracjach. Obecnie jest Szefem Akademii Czekolady, która znajduje się w Łodzi. Miłośnik literatury cukierniczej, uczestnik branżowych konkursów oraz szkoleń. Kamil jest dwukrotnym zdobywcą złotego medalu na Mistrzostwach Polski w deserze talerzowym (2018r i 2022r).

Kamil Szulc – Szef Akademii Czekolady

Kamil Szulc
Kamil Szulc

Pierwsze kroki związane z gastronomią stawiał we Francji. To właśnie tam rozwinęła się jego pasja do cukiernictwa. Zafascynowany francuskim i hiszpańskim spojrzeniem na wykonywany zawód rozwijał swoje umiejętności. Po powrocie do Polski zatrzymał się w Trójmieście, gdzie pracował w renomowanych cukierniach i prestiżowych restauracjach. Obecnie jest Szefem Akademii Czekolady, która znajduje się w Łodzi. Miłośnik literatury cukierniczej, uczestnik branżowych konkursów oraz szkoleń. Kamil jest dwukrotnym zdobywcą złotego medalu na Mistrzostwach Polski w deserze talerzowym (2018r i 2022r).

Tomasz Deker
Tomasz Deker

Tomasz Deker

Cukiernik z tytułem mistrza świata. Urodził się w 1977 roku w Poznaniu – od ponad 30 lat jest aktywnie związany z branżą cukierniczą. Sam siebie określa mianem rzemieślnika. Swoją przygodę rozpoczął w Poznańskiej Szkole Cukierniczej oraz w poznańskim ośrodku szkoleniowym Profesional u boku Wojciecha Kandulskiego. Doświadczenie zawodowe zdobywał pod okiem światowych mistrzów cukiernictwa we Francji, Włoszech, Szwecji, Holandii, Belgii, Szwajcarii oraz Niemczech. Szlifował swój warsztat m.in. pracując w szwajcarskiej restauracji L’Amphitryon w Saint-Genis-Pouilly oraz włoskiej Venecia w Sztokholmie. Był związany także ze szkołą cukierniczą Lenôtre oraz Akademią Czekolady Barry Callebaut w Wieze. Laureat wielu konkursów kulinarnych o międzynarodowej skali. W 2020 roku otrzymał tytuł Prix Au Chef Pâtissier, przyznawany przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną (The International Academy of Gastronomy). Zdobywca brązowego medalu na Culinary World Cup w Luksemburgu oraz złotego medalu podczas World Barbecue Championships. Szkoleniowiec, który dzieli się swoją pasją do cukiernictwa podczas warsztatów i wykładów organizowanych w całej Polsce. W latach 2012-2015 przeszkolił łącznie 263 nauczycieli szkół cukierniczych w ramach swojego autorskiego projektu unijnego „Patissier & Chocolatier – Mistrzowie Nauczycielom Zawodu”. Juror w wielu konkursach kulinarnych – m.in. Martell, Bocuse dOr, Arte Culinaria Italia. Organizator Mistrzostw Cukierniczych Best Pastry Chef oraz reprezentant kraju i trener kadry narodowej podczas międzynarodowych olimpiad. Był prowadzącym autorskiego programu „Desery Dekera”, który emitowano na kanale Kuchnia+. Częsty gość telewizji śniadaniowych „DDTVN” i „Pytanie na Śniadanie”. Współpracuje z wieloma kulinarnymi magazynami – „KUKBUK”, „Palce lizać”, „Food Service”, „Poradnik Restauratora”. Autor książki „Chleb”, która ukazała się w 2017 roku nakładem wydawnictwa Burda Publishing Polska. Współautor „Księgi Szefów Kuchni”, w której wraz z piętnastoma innymi mistrzami kulinarnymi prezentuje swoje autorskie przepisy. Założyciel sieci cukierni T. Deker Patissier & Chocolatier, z którą był związany przez 9 lat. Właściciel gdańskiej piekarnio-kawiarni Bakery by Tomasz Deker oraz marki lodów rzemieślniczych SPOON by Tomasz Deker. Od wielu lat związany prywatnie i zawodowo z Trójmiastem.

Tomasz Deker

Tomasz Deker
Tomasz Deker

Cukiernik z tytułem mistrza świata. Urodził się w 1977 roku w Poznaniu – od ponad 30 lat jest aktywnie związany z branżą cukierniczą. Sam siebie określa mianem rzemieślnika. Swoją przygodę rozpoczął w Poznańskiej Szkole Cukierniczej oraz w poznańskim ośrodku szkoleniowym Profesional u boku Wojciecha Kandulskiego. Doświadczenie zawodowe zdobywał pod okiem światowych mistrzów cukiernictwa we Francji, Włoszech, Szwecji, Holandii, Belgii, Szwajcarii oraz Niemczech. Szlifował swój warsztat m.in. pracując w szwajcarskiej restauracji L’Amphitryon w Saint-Genis-Pouilly oraz włoskiej Venecia w Sztokholmie. Był związany także ze szkołą cukierniczą Lenôtre oraz Akademią Czekolady Barry Callebaut w Wieze. Laureat wielu konkursów kulinarnych o międzynarodowej skali. W 2020 roku otrzymał tytuł Prix Au Chef Pâtissier, przyznawany przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną (The International Academy of Gastronomy). Zdobywca brązowego medalu na Culinary World Cup w Luksemburgu oraz złotego medalu podczas World Barbecue Championships. Szkoleniowiec, który dzieli się swoją pasją do cukiernictwa podczas warsztatów i wykładów organizowanych w całej Polsce. W latach 2012-2015 przeszkolił łącznie 263 nauczycieli szkół cukierniczych w ramach swojego autorskiego projektu unijnego „Patissier & Chocolatier – Mistrzowie Nauczycielom Zawodu”. Juror w wielu konkursach kulinarnych – m.in. Martell, Bocuse dOr, Arte Culinaria Italia. Organizator Mistrzostw Cukierniczych Best Pastry Chef oraz reprezentant kraju i trener kadry narodowej podczas międzynarodowych olimpiad. Był prowadzącym autorskiego programu „Desery Dekera”, który emitowano na kanale Kuchnia+. Częsty gość telewizji śniadaniowych „DDTVN” i „Pytanie na Śniadanie”. Współpracuje z wieloma kulinarnymi magazynami – „KUKBUK”, „Palce lizać”, „Food Service”, „Poradnik Restauratora”. Autor książki „Chleb”, która ukazała się w 2017 roku nakładem wydawnictwa Burda Publishing Polska. Współautor „Księgi Szefów Kuchni”, w której wraz z piętnastoma innymi mistrzami kulinarnymi prezentuje swoje autorskie przepisy. Założyciel sieci cukierni T. Deker Patissier & Chocolatier, z którą był związany przez 9 lat. Właściciel gdańskiej piekarnio-kawiarni Bakery by Tomasz Deker oraz marki lodów rzemieślniczych SPOON by Tomasz Deker. Od wielu lat związany prywatnie i zawodowo z Trójmiastem.

Mieczysław Chojnowski
Mieczysław Chojnowski

Mieczysław Chojnowski

Mistrz świata w cukiernictwie oraz ekspert i trener Akademii Mistrza. Swoją bogatą wiedzę i cenne doświadczenie wykorzystuje na wielu płaszczyznach, również prowadząc szkolenia rzemieślnicze dla cukierników. Organizuje warsztaty dla szkół branżowych i przygotowuje uczniów do udziału w prestiżowych konkursach. Cukiernictwo zna od podszewki, a jego specjalizacja to przede wszystkim praca z czekoladą i karmelem. Aktywnie uczestniczy w organizowanych przez Akademię Mistrza spotkaniach z Cukiernikami i Piekarzami z całej Polski i zagranicy. Jako trener młodych cukierników, startujących w konkursach ogólnopolskich i międzynarodowych, wyszkolił Mistrzów Polski.

Zdobyte nagrody:
I miejsce w Światowych Mistrzostwach Cukierniczych Wiesbaden w 2001 roku II miejsce w Mistrzostwach Polski w Bydgoszczy w 2000 roku III miejsce w Mistrzostwach Polski Młodych Cukierników w Poznaniu w 1999 roku

https://www.akademiamistrza.pl/o-nas/eksperci/mieczyslaw-chojnowski/

Mieczysław Chojnowski
Mieczysław Chojnowski

Mieczysław Chojnowski

Mistrz świata w cukiernictwie oraz ekspert i trener Akademii Mistrza. Swoją bogatą wiedzę i cenne doświadczenie wykorzystuje na wielu płaszczyznach, również prowadząc szkolenia rzemieślnicze dla cukierników. Organizuje warsztaty dla szkół branżowych i przygotowuje uczniów do udziału w prestiżowych konkursach. Cukiernictwo zna od podszewki, a jego specjalizacja to przede wszystkim praca z czekoladą i karmelem. Aktywnie uczestniczy w organizowanych przez Akademię Mistrza spotkaniach z Cukiernikami i Piekarzami z całej Polski i zagranicy. Jako trener młodych cukierników, startujących w konkursach ogólnopolskich i międzynarodowych, wyszkolił Mistrzów Polski.

Zdobyte nagrody: I miejsce w Światowych Mistrzostwach Cukierniczych Wiesbaden w 2001 roku II miejsce w Mistrzostwach Polski w Bydgoszczy w 2000 roku III miejsce w Mistrzostwach Polski Młodych Cukierników w Poznaniu w 1999 roku

https://www.akademiamistrza.pl/o-nas/eksperci/mieczyslaw-chojnowski/

PARTNERZY
KONTAKT
Paweł Chorzelewski
kom. (+48) 797 165 965
E-mail: gelatopoland@fairexpo.pl