Scroll Top

II Konkurs Chlebem Pachnący

pula nagród aż 25 000 zł!
II Konkurs Chlebem Pachnący – pula nagród aż 25 000 zł!

Czy marzysz o tym, by sprawdzić swoje umiejętności piekarskie i zdobyć uznanie najlepszych ekspertów w branży? II edycja Konkursu Chlebem Pachnący to wyjątkowa okazja dla uczniów szkół ponadpodstawowych, by stanąć do rywalizacji i zawalczyć o atrakcyjne nagrody. Łączna pula nagród to aż 25 000 zł.

To nie tylko konkurs – to szansa na rozwój, zdobycie doświadczenia i spotkanie z najlepszymi specjalistami w świecie piekarstwa i gastronomii. W zeszłym roku emocje sięgały zenitu, a tegoroczne zmagania zapowiadają się jeszcze bardziej ekscytująco.

Dlaczego warto wziąć udział?
  • Możliwość zaprezentowania swoich umiejętności przed najlepszymi ekspertami w branży
  • Zdobycie cennego doświadczenia i udział w prestiżowym konkursie
  • Szansa na nagrody o łącznej wartości 25 000 zł
  • Finał podczas największych targów cukierniczych, piekarskich i lodziarskich w Polsce południowej – SweetTARGów 2025

Zasady konkursu

Konkurs składa się z dwóch etapów:

  • Eliminacje  – zgłoszenia przyjmowane są do 28 lutego 2025 r.
  • Finał na żywo – odbędzie się 24 marca 2025 r. podczas SweetTARGów w Katowicach

Podczas finału uczestnicy zmierzą się w trzech konkurencjach:

  • Wypiek chleba pszenno-żytniego
  • Wypiek bagietki
  • Wypiek chałki

Jury oceni technikę wykonania, smak oraz estetykę wypieków.


Jury konkursu

Oceny dokonywać będą uznani specjaliści z branży piekarskiej i gastronomicznej:

  • Prof. dr hab. Jan Klimek – Prezes Związku Rzemiosła Polskiego i Izby Rzemieślniczej w Katowicach
  • Robert Sowa – mistrz kulinarny, restaurator, ambasador polskiej kuchni
  • Jacek Wiarek – mistrz piekarstwa, właściciel piekarni Gryzmi
  • Kamil Tłuczek – szef kuchni, zwycięzca polskiej selekcji Bocuse d’Or
  • Przemysław Sieradzki – najmłodszy polski szef kuchni z gwiazdką Michelin
  • Zygmunt Zawada – ekspert piekarstwa, technolog w Piekarni Złoty Róg
  • Mirosław Kurek – prezes Stowarzyszenia Rzemieślnik, promotor rzemiosła
  • Michał Wójcik – właściciel Piekarni Młyn Olecko, wiceprezes Stowarzyszenia Rzemieślnik

Sponsorzy i partnerzy

Konkurs organizowany jest przy wsparciu czołowych firm i instytucji branżowych:

UNOX Polska, Aromitalia, Gryzmi, Młyn Ciechanowiec, Piekarnia Młyn Olecko, SweetTargi, Stowarzyszenie Rzemieślnik, Help4bakery, Mistrz Branży


Jak się zgłosić?

Aby wziąć udział w konkursie, należy wypełnić formularz zgłoszeniowy dostępny na stronie:
www.sweettargi.fairexpo.pl/konkurs-chlebem-pachnacy

Finał odbędzie się w ramach SweetTARGów 2025, największego wydarzenia branżowego w Polsce południowej, które przyciąga tysiące profesjonalistów i pasjonatów piekarstwa, cukiernictwa i lodziarstwa.

To wyjątkowa szansa na rozwój i zdobycie prestiżowego tytułu. Do zobaczenia w Katowicach!