Naturalnie i smacznie w Katowicach
Ponad stu wystawców, sześć tysięcy zwiedzających, dwa rekordy Polski, setki kilogramów słodkich pyszności oraz trzy dni pełne emocjonujących spotkań branżowych. Zakończyły się VIII Targi Cukiernicze, Piekarskie i Lodziarskie SweetTARGi w Katowicach.
Od 25 do 27 marca w Katowicach odbywało się wyjątkowo ciekawe spotkanie branży cukierniczej, piekarskie i lodziarskiej. W nowoczesnej przestrzeni Międzynarodowego Centrum Kongresowego gościliśmy ponad stu wystawców, którzy mogli pochwalić się nie tylko własnymi produktami, ale także techniką i nowościami, które przywieźli specjalnie na targi.
Najlepszy produkt na targach
Tradycyjnie, na targach przyznano nagrody w konkursie na najlepszy produkt imprezy. Do konkursu zgłoszono aż 17 produktów, w trzech kategoriach. Jury w składzie: prof. dr hab. Jan Klimek, Mirosław Drewniak oraz Mieczysław Kucharski przyznało nagrody w kategoriach: wyrób, urządzenie oraz komponent. W pierwszej kategorii serce jury (a także gości targów) podbiły wytrawne bombole z firmy Eco Trade, kolejne miejsce zajął Semix z nadzieniem musli owocowym, a tuż za nim uplasował się Waflex z kolorowymi waflami do lodów „Kolorlove”.
W kategorii „Komponent” przyznano aż 4 wyróżnienia, a zwycięzcą okazała się „Margaryna do wypieków Selecta MB”. Drugie miejsce zajęła firma Soreno z Ciastkami Orkiszowymi, a trzecie przypadło barwnikom na bazie masła kakaowego „Choco Colour” firmy Food Colours. Wśród nagrodzonych i wyróżnionych w kategorii „Urządzenie” przodowały co prawda firmy z branży lodziarskiej, ale pierwsze miejsce zajęła gofrownica model 301,6 Profi W produkcji firmy DEZAL PLUS. Tuż za nią znalazły się kolejno: firma Lodel z „Gelato” oraz Mobilody z wózkiem do sprzedaży lodów gałkowych.