Konkurs: „Profesjonalne Duety: cukiernik plus dekorator”
SweetTARGi zawsze mogły poszczycić się wspaniałymi partnerami, z którymi organizowaliśmy ciekawe pokazy, warsztaty i konkursy. Tak było i tym razem – podczas edycji 2018 współpracowaliśmy z tortownia.pl. We wspólnie organizowanym konkursie uczestnicy – dwuosobowe zespoły złożone z cukiernika i dekoratora przygotowywali torty weselne. Efekt wspólnej pracy ośmiu duetów: prawdziwe artystycznie udekorowane torty oceniło jury złożone z wysokiej klasy specjalistów w obu dziedzinach. Organizatorami konkursu byli: Akademia tortownia.pl oraz Blue Business Media, organizator Targów. Konkurs poprowadziła Marieta Marecka, znana m.in. z telewizji Kuchnia+.
Debata: „Cukiernicy kontra dekoratorzy”
Cukiernictwo ma bogatą tradycję – pierwsze wzmianki o tym zawodzie w Polsce pojawiły się już w XIV wieku. Dekorator wyrobów cukierniczych to zawód wpisany na oficjalną listę Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej dopiero w 2010 roku, a mimo krótkiego rodowodu cieszy się coraz większą popularnością. Wydawałoby się, że cukiernicy i dekoratorzy to grupy zawodowe stworzone do wzajemnej współpracy. Praktyka pokazuje jednak, że porozumienie zastępuje często (choć nie zawsze) wzajemna niechęć lub silne współzawodnictwo.
Podczas debaty Agnieszka Klimczak z Tortownia.pl zaprosiła do rozmowy doświadczonych i praktykujących cukierników oraz dekoratorów wyrobów cukierniczych. Uczestnicy debaty starali się znaleźć odpowiedzi na pytania, gdzie znajdują się przyczyny nieporozumień, jak sytuacja zmieniała się na przestrzeni kilku ostatnich lat i czy potencjał tkwiący w ścisłej współpracy uda się w przyszłości wykorzystać.
Coffee Village
Aromat, smak, kolor… I bariści, którzy z czarnych ziaren wyczarowują cuda! Nie wyobrażamy sobie bez niej śniadań, podwieczorków, spotkań z przyjaciółmi… To nieodzowna przyjaciółka słodkich wypieków. O czym mowa? Oczywiście o kawie! Podczas dziewiątych SweetTARGów w hali wystawienniczej pojawiła się specjalna strefa – Coffee Village, w której prezentowane były możliwości parzenia i przygotowywania kawy z pomocą urządzeń marki Primulator. Baristów można było spotkać na specjalnie wydzielonym stanowisku na stoisku z ekspresami tradycyjnymi firmy Primulator.
Zdrowo-Smacznie-Artystycznie
Już po raz trzeci, podczas SweetTARGów, odbył się Ogólnopolski Konkurs Cukierniczy dla Szkół i organizacji młodzieżowych. Jest on adresowany do młodzieży szkół ponadgimnazjalnych, uczniów pobierających naukę u pracodawców oraz uczestników i członków organizacji lub stowarzyszeń młodzieżowych, których obszar nauki i pasji związany jest z cukiernictwem bądź branżą spożywczą.
Również w tym roku współorganizatorem konkursu był Ochotniczy Hufiec Pracy w Rybniku, a patronat nad wydarzeniem objął Mistrz Branży.