Od 23 do 25 marca w Katowicach odbywały się 10. jubileuszowe Targi Cukiernicze, Piekarnicze i Lodziarskie. Oprócz prezentacji trendów i nowinek z branży, dziesiąta edycja Sweettargów była pełna konkursów, pokazów i atrakcji. Targi odwiedziło ponad 6 000 osób.
Pięć konkursów
Trzy dni targów, pełne były konkursowych emocji. Międzynarodowy Konkurs Lodziarski: Gelato Poland 2019 to aż 3 konkursy: Jubileuszowy Smak Targów, Najlepsze lody i sorbety – Aromitalia oraz Najlepsze Lody Śmietankowe. Organizatorami konkursu byli: Bruno – il Gelato di un Tempo, Limoni – Lodziarnie, Cukiernie, a Partnerem: Aromitalia. Zwycięzcą pierwszego konkursu został Domenico Di Forti – Smak Toscano (Il Siciliano), drugiego Anna Jankowska z Manii Lizania, a trzeciego Mateusz Kaczor z lodziarni Lody na Kole.
Dobrze już znany uczestnikom Sweettargów, uczniowski konkurs „Zdrowo-Smacznie-Artystycznie” zyskał nowy wymiar. Ochotniczy Hufiec Pracy, organizator konkursu, postanowił uczcić jubileuszową edycję Sweettargów i uczestnicy wykonają 10 deserów na dziesięciolecie imprezy. Zwycięzcami tego konkursu zostali: Marcel Buras i Maciej Kowalski z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach, którzy wykonali deser „Szampańskie podniebienie”. Drugie miejsce przypadło uczennicom Szkoły Branżowej I stopnia Izby Rzemieślniczej w Rybniku Natalii Samsel i Klaudii Styczeń z pracą pt. „Szarlotka Michała”.
W konkursie na „Najlepszy Produkt Sweettargi 2019” w kategorii urządzenie, zwyciężyło PHUP CLEVRO Robert Klemba otrzymując nagrodę za myjkę komorową uniwersalną XMU -1000, w kategorii Komponent pierwszą nagrodę otrzymała firma SORENO Alina Maciejewska za mieszankę do gofrów wytrawnych, a w kategorii Wyrób zwycięzcą została firma WilkaMoce 38 Anna Maria Piróg za Złote Jabłko.
Goście specjalni
W pierwszym i drugim dniu Sweettargów Gościem Specjalnym był Darek Kuźniak – prowadzący program „Zakupy pod kontrolą” w TVP2, który zaprosił na pokaz kulinarny: „Deser – czyli sztuka na talerzu – według Darka Kuźniaka”. W drugim i trzecim dniu live cooking show prowadził Adam Borowicz, którego często możemy zobaczyć podczas programu „Pytanie na Śniadanie” w TVP 2. Adam Borowicz pochodzi z Rudy Śląskiej, od kilku lat mieszka w Szkocji. W drugim dniu Targów mogliśmy także zobaczyć Olę Nguyen – zwyciężczynię ostatniej edycji Master Chefa, która przygotowywała desery.
Forum, warsztaty
Dla właścicieli lodziarni i wszystkich, którzy planują swój biznes w tej branży odbyło FORUM LODZIARSKIE COMPRITAL 2019, które poprowadzili technolodzy firmy Comprital z Włoch i Polski. W programie Forum znalazły się m.in. pokazy technologii produkcji lodów, pokaz nowości smakowych sezonu 2019, pokazy baristów przygotowane specjalnie dla oferty lodziarskiej, warsztaty lodziarskie, pokazy najnowszych maszyn i urządzeń. Victoria Arduino, Golden Fruit oraz Bean Brothers organizatorzy strefy Coffee Village, zorganizowali bezpłatne warsztaty dla baristów, które poprowadził Coffee Support – Błażej Walczykiewicz.
Uczestnicy konkursów branżowych i odwiedzający targi, mogli wygrać m.in. luksusowy samochód na weekend: Toyotę oraz Lexusa, a także masło orzechowe z firmy Maslove. Z okazji jubileuszowej edycji Targów zwiedzający byli częstowani urodzinowym tortem, który ufundowała Piekarnia Ciastkarnia Tomasza Barańskiego z Ornontowic.
Ta edycja była wyjątkowa – dziękujemy!
————————————————————————————————————————————-
WYNIKI KONKURSÓW LODZIARSKICH
Konkurs „Najlepsze Lody Śmietankowe” 23.03.2019 r.
- Miejsce Mateusz Kaczor (Lody Na Kole)
- Miejsce Domenico Di Forti (Il Siciliano)
- Miejsce Anna Jankowska (Mania Lizania)
Konkurs „Gelato Poland 2019 – Jubileuszowy Smak Targów” 23.03.2019 r.
- Miejsce Domenico Di Forti – Smak Toscano (Il Siciliano)
- Miejsce Mateusz Kaczor – Smak Jogurt Z Makiem (Lody Na Kole)
- Miejsce Anna Jankowska – Smak Tiramisu (Mania Lizania)
Konkurs „Najlepsze Lody i Sorbety AromItalia” 24.03.2019 r.
- Miejsce Anna Jankowska – (Mania Lizania)
- Miejsce Mateusz Kaczor – (Lody Na Kole)
- Miejsce Cezary Chromiński – (Kuchenna Adrenalina)