III Mistrzostwa Polski na Lody Rzemieślnicze – Gelato Poland 2026
Data: 22 marca 2026 r.
Lokalizacja: Międzynarodowe Centrum Kongresowe w Katowicach, podczas 14. edycji Sweettargów.
Zapraszamy na jedno z najbardziej prestiżowych wydarzeń w świecie lodziarstwa w Polsce – III Mistrzostwa Polski na Lody Rzemieślnicze – Gelato Poland 2026. To ekscytujące wydarzenie zgromadzi mistrzów rzemieślniczych lodów, pasjonatów słodkich kreacji oraz wszystkich miłośników unikalnych smaków. Pierwsza i druga edycja mistrzostw wzbudziły olbrzymie emocje i przyciągnęły wybitnych twórców lodów z całego kraju – w tym roku rywalizacja zapowiada się jeszcze ciekawiej. Już dziś otwieramy zapisy dla wszystkich chętnych drużyn i zapraszamy Partnerów oraz Sponsorów do dołączenia do nas!
Jak zgłosić swój udział?
Zgłoszenia drużyn dwuosobowych są przyjmowane od listopada 2025 roku do końca stycznia 2026 roku. Uczestnicy mogą rejestrować się, wypełniając formularz dostępny na stronie internetowej, lub kontaktując się telefonicznie albo mailowo z organizatorami. Po pozytywnej weryfikacji zgłoszenia Jury oceni przesłane receptury, kwalifikując najlepsze zespoły do rywalizacji na żywo.
Zgłoś swój zespół lub skontaktuj się z nami
Nie przegap okazji do udziału w najbardziej emocjonujących mistrzostwach lodziarskich w Polsce. Zgłoszenia przyjmujemy do końca stycznia 2026 r. – zapraszamy do wypełnienia formularza na naszej stronie lub do kontaktu telefonicznego: +48 797 165 965 lub mailowego: gelatopoland@fairexpo.pl.
W przygotowaniu
TOMASZ DEKER
Cukiernik z tytułem mistrza świata. Urodził się w 1977 roku w Poznaniu – od ponad 30 lat jest aktywnie związany z branżą cukierniczą. Sam siebie określa mianem rzemieślnika. Swoją przygodę rozpoczął w Poznańskiej Szkole Cukierniczej oraz w poznańskim ośrodku szkoleniowym Profesional u boku Wojciecha Kandulskiego. Doświadczenie zawodowe zdobywał pod okiem światowych mistrzów cukiernictwa we Francji, Włoszech, Szwecji, Holandii, Belgii, Szwajcarii oraz Niemczech. Szlifował swój warsztat m.in. pracując w szwajcarskiej restauracji L’Amphitryon w Saint-Genis-Pouilly oraz włoskiej Venecia w Sztokholmie. Był związany także ze szkołą cukierniczą Lenôtre oraz Akademią Czekolady Barry Callebaut w Wieze. Laureat wielu konkursów kulinarnych o międzynarodowej skali. W 2020 roku otrzymał tytuł Prix Au Chef Pâtissier, przyznawany przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną (The International Academy of Gastronomy). Zdobywca brązowego medalu na Culinary World Cup w Luksemburgu oraz złotego medalu podczas World Barbecue Championships. Szkoleniowiec, który dzieli się swoją pasją do cukiernictwa podczas warsztatów i wykładów organizowanych w całej Polsce. W latach 2012-2015 przeszkolił łącznie 263 nauczycieli szkół cukierniczych w ramach swojego autorskiego projektu unijnego „Patissier & Chocolatier – Mistrzowie Nauczycielom Zawodu”. Juror w wielu konkursach kulinarnych – m.in. Martell, Bocuse dOr, Arte Culinaria Italia. Organizator Mistrzostw Cukierniczych Best Pastry Chef oraz reprezentant kraju i trener kadry narodowej podczas międzynarodowych olimpiad. Był prowadzącym autorskiego programu „Desery Dekera”, który emitowano na kanale Kuchnia+. Częsty gość telewizji śniadaniowych „DDTVN” i „Pytanie na Śniadanie”. Współpracuje z wieloma kulinarnymi magazynami – „KUKBUK”, „Palce lizać”, „Food Service”, „Poradnik Restauratora”. Autor książki „Chleb”, która ukazała się w 2017 roku nakładem wydawnictwa Burda Publishing Polska. Współautor „Księgi Szefów Kuchni”, w której wraz z piętnastoma innymi mistrzami kulinarnymi prezentuje swoje autorskie przepisy. Założyciel sieci cukierni T. Deker Patissier & Chocolatier, z którą był związany przez 9 lat. Właściciel gdańskiej piekarnio-kawiarni Bakery by Tomasz Deker oraz marki lodów rzemieślniczych SPOON by Tomasz Deker. Od wielu lat związany prywatnie i zawodowo z Trójmiastem.
MIECZYSŁAW CHOJNOWSKI
Mistrz świata w cukiernictwie oraz ekspert i trener Akademii Mistrza. Swoją bogatą wiedzę i cenne doświadczenie wykorzystuje na wielu płaszczyznach, również prowadząc szkolenia rzemieślnicze dla cukierników. Organizuje warsztaty dla szkół branżowych i przygotowuje uczniów do udziału w prestiżowych konkursach. Cukiernictwo zna od podszewki, a jego specjalizacja to przede wszystkim praca z czekoladą i karmelem. Aktywnie uczestniczy w organizowanych przez Akademię Mistrza spotkaniach z Cukiernikami i Piekarzami z całej Polski i zagranicy. Jako trener młodych cukierników, startujących w konkursach ogólnopolskich i międzynarodowych, wyszkolił Mistrzów Polski.
Zdobyte nagrody:
I miejsce w Światowych Mistrzostwach Cukierniczych Wiesbaden w 2001 roku II miejsce w Mistrzostwach Polski w Bydgoszczy w 2000 roku III miejsce w Mistrzostwach Polski Młodych Cukierników w Poznaniu w 1999 roku
https://www.akademiamistrza.pl/o-nas/eksperci/mieczyslaw-chojnowski/
TOMASZ KORFEL
Mistrz Cukierniczy i Piekarski, pracujący nieprzerwanie od 33 lat w obu zawodach na terenie Krakowa, pracował w zakładach takich jak A.A.Adamek, Cukiernia Michalscy, Krakowskie Wypieki, Lajkonik Piekarnia-Kawiarnia.
Obecnie właściciel i szkoleniowiec w firmie „Pan Bajgiel” zajmującej się szkoleniami w zakładach produkcyjnych w dziedzinach cukiernictwa, piekarstwa, zarządzania produkcją, optymalizacją produkcyjną, optymalizacją procesów technologicznych, wsparcie w technologiach, a także innowacyjności produktów na rynku.
2-krotny mistrz Polski w Cukiernictwie w latach 90.
ARKADIUSZ NATORSKI
Mistrz cukiernictwa, pedagog, Pastry Chef cukiernik z 30 letnim doświadczeniem.
Specjalizuje się w cukiernictwie klasycznym oraz lodziarstwie. Swoje umiejętności rozwijał pracując w cukierniach o wysokim prestiżu oraz biorąc udział w różnych kursach i szkoleniach. W czasie swojej kariery zawodowej pełnił funkcje doradcy technologicznego w Barry Callebaut Polska i Zentis Polska.
Jest też pedagogiem, co ułatwia mu pracę z młodzieżą, którą bardzo lubi. Chętnie dzieli się swoją wiedzą prowadząc kursy, szkolenia i prezentacje. Zarówno pracę z czekoladą jak i wyroby z czekolady traktuje jako sztukę doceniając jej możliwości i szeroki wachlarz zastosowania. W cukiernictwie pociągają go klasyczne smaki wykonane w sposób niekonwencjonalny.
W swoich kreacjach stawia na klasykę, prostotę i elegancję.
KAMIL SZULC
Kamil Szulc – Szef Akademii Czekolady
Pierwsze kroki związane z gastronomią stawiał we Francji. To właśnie tam rozwinęła się jego pasja do cukiernictwa. Zafascynowany francuskim i hiszpańskim spojrzeniem na wykonywany zawód rozwijał swoje umiejętności. Po powrocie do Polski zatrzymał się w Trójmieście, gdzie pracował w renomowanych cukierniach i prestiżowych restauracjach.
Obecnie jest Szefem Akademii Czekolady, która znajduje się w Łodzi. Miłośnik literatury cukierniczej, uczestnik branżowych konkursów oraz szkoleń. Kamil jest dwukrotnym zdobywcą złotego medalu na Mistrzostwach Polski w deserze talerzowym (2018r i 2022r).