Słodkości z owadami – fanaberia czy przyszłość gastronomii?
Łukasz Jasiński: Szef kuchni w Hilton Foods Poland, doświadczenie zawodowe nabywał w prestiżowych restauracjach, m. in. Villa Verde 4* oraz Wodna Wieża, a także pod okiem mistrzów cukiernictwa, takich jak Michał Iwaniuk, Krzysztof Ilnicki czy Mathieu Dierinck. Uwielbia łączyć niecodzienne smaki i tekstury. W kuchni eksperymentuje, piecze chleby, prowadzi fermentacje i nie boi się nowych wyzwań. Podczas pokazu i degustacji na SweetTARGach przedstawi jak włączyć do kuchni, piekarni i cukierni… owady! Konkretnie – larwy mącznika i świerszcze, które już dziś uważane są za żywność przyszłości i jeden z głównych trendów w gastronomii na kolejne lata.
11:45 – 13:00
Owocowy ogród MONIN i unikalne pełne smaku receptury – trendy na 2023 r. dla rynku HoReCa
Mariusz Pietryka (SCM Poland): Ambasador Marki MONIN, zajmuje się szkoleniami dla kluczowych firm.
13:15 – 14:00
Nie tylko ciastka, czyli sztuka budowaniu marki osobistej
Sylwia Grodzka Haba (Pani Foremka): właścicielka oraz pastry chef butikowej cukierni Pani Foremka w Mysłowicach. Zajmuje się tworzeniem deserów koncepcyjnych, klasycznych monoporcji, pralin, tortów nowo-czesnych, dekoracji czekoladowych. W tworzonych przez nią kreacjach zaskakuje różnorodność tekstur i wykończeń, a tak-że wyjątkowe wyczucie smaku. Cukiernicza perfekcjonistka. Autorka publikacji “Desery koncepcyjne”. Jej talent wielokrotnie dostrzeżony był na forum międzynarodowym. Jej receptury zagościły, m.in. w SoGood Magazine oraz Pastry Revolution.
https://sylwiagrodzkahaba.com/
14:15 – 15:00
Czekolada od A-Z
Łukasz Parzymski (Master Martini) – mistrz cukiernictwa, technolog i wykładowca w Centrum Kreacji Master Martini, Lodziarski Mistrz Polski 2017, Reprezentant Polski Tea-mu na Coppa del Mondo Gelateria 2018.
Sebastian Szmyd (Master Martini) – mistrz cukiernictwa, odznaczony przez Związek Rzemiosła Polskiego Honorową Odznaką Rzemiosła. Główny technolog i wykładowca w Centrum Kreacji Master Martini. Trener Reprezentacji Polski w Mistrzostwach Świata w Mediolanie 2015 r. oraz w Mistrzostwach w Rimini Coppa del Mondo 2018 r. Wielokrotnie uczestniczył w konkursach i mistrzostwach na terenie Polski i poza granicami kraju. Laureat wielu nagród na mistrzostwach Polski oraz Mistrzostwach Świata w Barcelonie w 1998 i Brnie 1999 roku. Juror wielu mistrzostw i konkursów.
15:00 – 16:00
Projektowanie lodów autorskich na żywo z elementami gry fantasy. Rewolucja w bilansowaniu. Sztuczna inteligencja
Aleksander Pitura: Wcześniej twórca start-upów w branży IT. Z gastronomią związany od 2017 roku jako właściciel Pijalni Czekolady Royal Berry. Od 2018 roku wytwórca lodów autorskich sprzedawanych pod marką Royal Berry. W 2019 roku rozpoczął równoległy projekt aplikacji do projektowania lodów receptury.net opartej o sieci neuronowe. Po premierze w 2021 roku aplikacja z miejsca stała się hitem w Polsce i na świecie. Równolegle został zaprezentowany autorski wynalazek GelatoGrip.com (w Polsce chwytak.net) do wyjmowania kuwet lodowych typu pozzetti, który ułatwia codzienną pracę w lodziarni. Obecnie właściciel marki skupia się na rozwoju aplikacji, badaniach, szkoleniach lodowych i opracowywaniu receptur lodowych na zlecenie lodziarni.
10.00 – 17.00
II Mistrzostwa na Pralinę – Polskie smaki
Jurorzy:
Michał Iwaniuk, Daria Marszałek, Kamil Toczek, Agnieszka Woźniak, Maria Zaleska, Maciej Wiśniewski, Maciej-Majzon Wójtowicz
10:30 – 11:15
Apetyczne ujęcie – jak fotografować żywność, by przyciągała klientów od pierwszego wejrzenia
Katarzyna Fiszer (Food&Light): właścicielka firmy Food&Light – fotografka kulinarna i stylistka. Pomaga branży spożywczej i wydawniczej, oferując sugestywne i apetyczne, stylizowane fotografie żywności do reklamy, kampanii w mediach społecznościowych, na strony internetowe lub do artykułów i książek o tematyce kulinarnej. Współautorka “Gdańskiej książki kucharskiej”, w której odwzorowane zostały tradycyjne dania i desery z XIX w.
11:30 – 12:15
Praliny z Martini Cioccolato
Łukasz Parzymski, Sebastian Szmyd (Master Martin)
12:30 – 13:00
Szanuj zieleń! – czyli słodkości i wypieki wege oraz w stylu zero waste
Agnieszka Jasińska (Kulinarne nawigacje): kulinarna agentka do zadań specjalnych, która swoją pasję rozwija od wielu lat. Kucharz i trener w gastronomii. Uczy zawodowców oraz amatorów jak gotować inaczej i ciekawiej. Finalistka Hell`s Kitchen Polska. Skończyła międzynarodowe kursy kulinarny m.in. we Włoszech w ICI (Italina Culinary Institute) oraz liczne kursy w Polsce. Prowadzi warsztaty kulinarne oraz pokazy gotowania na terenie całej Polski. Zajmuje się fotografią kulinarną i współpracuje z magazynami o tematyce kulinarno-podróżniczej. Wydała samodzielnie swoją autorską książkę „Kulinarne Nawigacje – wegetariańska kuchnia domowa”. Prowadzi swój autorski kanał na YouTube. Szkoleniowiec w Akademii Inspiracji Makro.
10:15 – 11:00
Finanse w branży cukierniczej – jak kontrolować straty i koszty prowadzenia firmy dzięki techno-logii
Sławomir Głomski (Zadbaj o finanse w gastronomii): Kucharz, doświadczony menadżer restauracji z ponad 25-letnim doświadczeniem w gastronomii restauracyjnej i hotelowej. Manager Regionu branży żywienia zbiorowego w Wielkiej Brytanii. Autor Podcastu Gastronomicznego.
11:00 – 11:45
Technologie w branży cukierni i kawiarni jako obniżenie kosztów i magnes na nowych gości
Mariusz Koper (Mario POS): Reprezentant Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej (ponad 1450 restauracji) oraz właściciel firmy zajmującej się systemami POS, terminalami płatniczymi oraz pomocą przy zwiększaniu obrotów w lokalu przez działania w social mediach.
12:00 – 14:00
Debata „Wspólnie o rzemiośle”
W debacie udział wezmą:
Katarzyna Hryciuk (ZSEU w Żychlinie), Andrzej Piętka (Piętka od Chleba), Tomasz Szypuła (Szypuła – Lody Mistrzowskie naturalnie dobre), Krzysztof Bartoń (piekarnia Śląsko Pajda).
Debatę poprowadzą: Natalia Ignacek (Mistrz Branży) oraz Mirosław Kurek (Stowarzyszenie Rzemieślnik).
11:00 – 11:45
Czy stać Cię na brak działań w social mediach?
Mariusz Koper (Mario POS): Reprezentant Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej (ponad 1450 restauracji) oraz właściciel firmy zajmującej się systemami POS, terminalami płatniczymi oraz pomocą przy zwiększaniu obrotów w lokalu przez działania w social mediach.
13:00 – 14:00
Czekolada w roli głównej – jak wykorzystać potencjał czekolady do uatrakcyjnienia oferty piekarni, cukierni i lodziarni
Damian Wiśniewski (Creative Pastry Chef), Izabela Greń (Manufaktura Smaku), Maria Zaleska (Terravita)
11:00 –12:00
Instagram, Facebook czy TikTok? – które social media wykorzystać do promowania swojego biznesu i jak skutecznie wybić się z swoją ofertą?
Daniel Coceancig (Ciastecznik)


