Scroll Top

Sweettarg 2011

PODSUMOWANIE

W dniach od 9-11 marca odbyły się drugie Śląskie Targi Cukiernicze, Piekarnicze i Lodziarskie Sweettarg 2011. Spotkanie to dostarczyło ciekawych informacji profesjonalistom z sektora małych i średnich przedsiębiorstw branży cukierniczej, piekarniczej i lodziarskiej.

Targi Sweettarg były okazją do spotkania z wiodącymi dostawcami dla branży cukierniczej, piekarniczej i lodziarskiej. Prezentację zobaczyło ponad 1000 profesjonalistów, zainteresowanych ulepszeniem swojej produkcji. Na powierzchni ponad 1600 m2 wystawcy (60 firm) z całej Polski zaprezentowali innowacyjne technologie, maszyny i urządzenia, produkty i półprodukty, koncentraty, dekoracje, wyroby i galanterię cukierniczą, produkty przemysłu tłuszczowo-olejarskiego i mleczarskiego, urządzenia do utrzymania czystości i higieny, a także odzież roboczą oraz wydawnictwa branżowe.

II Śląskim Targom Cukierniczym, Piekarniczym i Lodziarskim SweetTARG 2011 towarzyszył konkurs „Produkt SweetTARG 2011”, jury w składzie:

  Przewodniczący – prof. dr hab. inż. Marek Sikora – Uniwersytet Rolniczy w Krakowie – Wydział Technologii Żywności;

oraz członkowie

  • Prof. dr hab. Jan Klimek – Prezes Izby Rzemieślniczej oraz Małej i Średniej Przedsiębiorczości w Katowicach, Szkoła Główna Handlowa w Warszawie – Katedra Systemów Zarządzania;

  • Mgr inż. Paweł Witas – Prezes Spółki z o.o. „VIMAT” – absolwent Politechniki Śląskiej Wydziału Mechaniczno – Technologicznego;

dokonało przeglądu 14 zgłoszonych do konkursu produktów.

 

Po spotkaniu z wystawcami oraz zapoznaniu się z walorami zgłoszonych artykułów i urządzeń postanowiono podzielić je na 2 kategorie:
kategoria 1 – urządzenia i kategoria 2 – artykuły spożywcze.

 

W trakcie obrad wyłoniono laureatów i przyznano następujące nagrody:

W kategorii URZĄDZENIA przyznano:

  • MEDAL Międzynarodowych Targów Katowickich Firmie Handlowej „MASZ” – Dariusz Malinowski, za mieszarkę spiralną z dzieżą wyjezdną i panelem dotykowym. Na ocenę wpłynęły: w 100% polska produkcja oraz między innymi: innowacyjność w postaci możliwości programowania receptur według wielu parametrów, możliwości monitorowania procesów technologicznych, z zabezpieczeniem w przypadku przegrzewania ciasta, a także możliwości kodowania programów pracy urządzenia.

3 równorzędne WYRÓŻNIENIA przyznano:

  • Firmie BAKER – Serwis – Linia – za urządzenie do produkcji pączków SFG. Doceniono łatwość obsługi, ułatwienie w produkcji i możliwości skrócenia czasu pracy, prosty montaż i łatwość czyszczenie urządzenia oraz to, że maszyna nie wymaga konserwacji.

• Firmie HERT Sp. z o.o. Akcesoria Sp. Komandytowa – za oblewarkę do czekolady DEDY, model 220, z transporterem odbiorczym. Doceniono między innymi: szerokie możliwości zastosowania do wylewania korpusów pralin w formach oraz oblewania całych produktów, możliwość pracy z czekoladą i polewami, system podawania czekolady oraz łatwość czyszczenia i konserwacji.

  • SUPRA GROUP – Producent Maszyn Cukierniczych – K & R Rafał Mucha za TRIOMAX CNC – trzygłowicowy automat do ciastek. Doceniono wielofunkcyjność i zautomatyzowanie maszyny służącej do produkcji szerokiej gamy ciastek oraz innowacyjną gilotynę do cięcia ciast długich nadziewanych.

W kategorii PRODUKT ŻYWNOŚCIOWY przyznano:

  • MEDAL Międzynarodowych Targów Katowickich Firmie „BALVITEN” Sp. z o.o., za chleb wiejski jasny bezglutenowy 200g. Doceniono dbałość o najwyższą jakość produktów bezglutenowych, prozdrowotny skład produktów pieczywa oraz wyjątkowe walory teksturalne i organoleptyczne, które są osiągnięciem na skalę europejską, a nawet światową.

2 równorzędne WYRÓŻNIENIA w kategorii PRODUKT ŻYWNOŚCIOWY przyznano:

  • Firmie BAKER – BERG BACK – Linia – za chleb PIGALLE z kasztanami. Doceniono wyjątkową kompozycję najszlachetniejszych mąk oraz zawarte w mieszance jadalne kasztany, sproszkowane pestki winogron, szafran, kolendrę i pestki z dyni, wyśmienity smak i wartości odżywcze.

• Firmie COSSIE Sp. z o.o. za nadzienie czekoladowo – orzechowe. Doceniono wyjątkowy smak, aksamitną konsystencję, szerokie zastosowanie, możliwości głębokiego zamrażania i użycie w produkcji orzechów laskowych.

Nagrodzonym bardzo serdecznie gratulujemy.