W dniach 3-5 marca odbyła się czwarta edycja Śląskich Targów Cukierniczych, Piekarniczych i Lodziarskich SweetTARG 2013.
W tej edycji wystawy, swój udział na ponad 3 tys. m2 zgłosiło ponad 100 rzemieślników, producentów, dystrybutorów, importerów oraz usługodawców działających na rzecz branży cukierniczej, piekarniczej i lodziarskiej. Wystawę odwiedziło ponad 1700 profesjonalnych zwiedzających. Targom towarzyszyły liczne warsztaty, wykłady, panele dyskusyjne oraz prezentacje własne firm.
Premiery i innowacje na SweetTARG 2013
Wśród nowości znalazła się Lodowa Drożdżówka firmy Baker, która dokonała również premierowej odsłony portalu www.zielonyklos.pl. Eksperci Pfahnl Polska prezentowali pieczywo kiełkowe z ekologiczne czystą etykietą, bez dodatków chemicznych, pieczywo 6 ziaren o dużej zawartości błonnika, pieczywo ziemniaczane z potasem i mikroelementami, kule alpejskie, serowe czy mufin wielkanocny. Firma Kames zaprezentowała sposób na rozpoczęcie własnej produkcji lodów bez angażowania dużych środków finansowych. Polmarkus pokazał nowości marki Suprema oraz wyroby cukiernicze z wykorzystaniem Past Elenka. Na stoisku Gastronomasz można było zakupić maszyny w specjalnych targowych cenach, a firma Giko przedstawiła najnowszy piec modułowy GWAREK. Komages prezentował nowość – Płynną Masę Lodową UHT. Ponadto firma Gel-matic wystawił nowy model maszyny mv 250 pm o wydajności 45 kg lodów na godzinę.
Na stoisku Małej Akademii rozegrano konkursy w dwóch zawodowych kategoriach; cukiernik i piekarz. Konkurs na najlepszego cukiernika wygrały Iwona Wołek i Małgorzata Klimek z Cukierni Krzysztof Wilk i Tomasz Wilk s.c. /Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie/, Drugie miejsce zajęły Izabela Doleżych i Maria Firla z ZPC Wysłucha /ZSZ Izby Rzemieślniczej w Rybniku/, a na trzecim stopniu podium uplasowała się Angelika Gamon z Piekarni-Cukierni S.C. oraz Kamil Zdziebłowski z Piekarni „Bochen” /Zespół Szkół Spożywczych w Zabrzu/. W kategorii zawodowej piekarz; wyróżnienie otrzymał Łukasz Kołodziejczyk z PHU Broda i Sebastian Biernat z Piekarni A. Jaworski /OHP Rybnik/. Konkurs oceniało jury w składzie Joanna Synoradzka, Zuzanna Bernacka-Jaroszewicz, Bogusław Tatarczyk oraz Szymon Wolański.