Scroll Top

Sweettargi 2014

PODSUMOWANIE

Od 1 do 3 marca 2014, w Katowicach odbywała się V. jubileuszowa edycja Targów Cukierniczych, Piekarniczych i Lodziarskich SweetTARGi. Dziękujemy serdecznie wszystkim wystawcom, którzy prezentowali swoje firmy na tegorocznej wystawie.

Podczas targów SweetTARGi, swoją ofertę zaprezentowało ponad 100 wystawców z kraju i zagranicy. Ekspozycja zajęła przeszło 3000 m2 powierzchni wystawienniczej, to prawie 36% więcej niż w roku ubiegłym. Wydarzenie cieszyło się też wyższą frekwencją targi SweetTARGi odwiedziło, bowiem niemal 2600 profesjonalistów z branży piekarniczej, cukierniczej, lodziarskiej i gastronomicznej.

SweetTARGi – jedyne tak bardzo branżowe wydarzenie dla piekarzy, ciastkarzy i lodziarzy na terenie południowej Polski zakończone. Piąta, trwająca od 1 do 3 marca edycja zgromadziła ponad 100 wystawców z Austrii, Czech, Szwecji, Włoch i Polski. Prezentację targową, która objęła ponad 3 tys. m2, zobaczyło 2,6 tys. profesjonalnych odwiedzających. Wśród całej gamy produktów prezentowanych na targach zobaczyć można było m.in. piece piekarnicze, krajalnice standardowe i przemysłowe, miesiarki, maszyny do lodów, automaty do lodów, maszyny do krojenia i pakowania pieczywa, stoły piekarnicze, taśmy klipsujące, smażalniki do pączków, linie do chleba, formy do pieczenia, profesjonale ekspresy do kawy, blendery, celownice do odpadów, przyczepy gastronomiczne, opakowania cateringowe, wyposażenie sklepów i lokali gastronomicznych, a także wiele innych specjalistycznych produktów niezbędnych w przemyśle piekarniczym, cukierniczym i lodziarskim. Ponadto, wystawcy prezentowali m.in. najnowsze smaki lodowe, pierwsze gotowe, całkowicie krajalne nadzienia twarogowe, przetwory owocowe, mrożone pieczywo cukiernicze, nadzienia makowe, tłuszcze roślinne, dodatki, komponenty i wiele, wiele innych.

Wśród atrakcji targowych odbywających się poza stoiskami wystawców prym wiodły prezentacje wydawcy Mistrza Branży w postaci Sweet Strefy, gdzie swoje umiejętności licznym odwiedzającym demonstrowały Panie Anna Daraż, Małgorzata Kluza, Anna Osadnik – technolog z firmy Dekor Pol, a także Pan Dariusz Ślusarczyk mistrz carvingu, oraz specjaliści firmy Pfahnl – Pan Ryszard Stojanowski, Adam Bednarski z udziałem Andrzeja Baziora. Owocowe inspiracje w deserach zaproponowała firma Prospona z udziałem takich gwiazd jak Jerzy Brzozowski i Marek Tomaszek. Całość wsparła firma Magorex i Bakels Polska. Pokazy prezentowała także Mała Akademia Mistrzostwa Zawodowego z Rybnika, firma Combi Co – Bar Meeting – wszystko o kawie i drinkach, Attibasi Bologna udzielała szkoleń dla baristów, a wypieki instruktażowe zademonstrowała firma Z.T Bielmar z Bielska Białej.

Wśród nowości SweetTARGi znalazły się muffin czekoladowy, ciasteczka trwałe firmowe, ciasto czekoladowe, piernik, pieczywo gruboziarniste z kiełkami – firmy Pfahnl, super ciasto makowe, biszkopt nebraska, super ciasto kokosowe, bombole – kule serowe, babka italiana, waniliowy krem exclusiwe, krem budyniowy – super milk, stabilizator do śmietany o smaku sernikowym, pasta dekoracyjna – golden glaze karmel, kremy dekoracyjne – golden glaze, czekola-nuts, wanila-brulee, super elita – krem do ubijania na bazie tłuszczu roślinnego, musso o smaku cappuccino i marcepanu, żel do żelownic, sos cygański, chleb bracki, chleb karoca, chleb sołtysa oraz bułka kukurydziana – to wszystko na stoisku Eco Trade. Mediterraneo – mozaika smaków, kookie&carem, kookie&caramel, kookie&chocolate, linia produktów hicream – nutgele o smakach kawy, krówki, migdałów, ciasteczek – mucho-gusto – firmy Prodotti Stella.

Po raz pierwszy zorganizowany został konkurs na Piekarnię/Cukiernię Roku oraz o Złoty Pączek, do których swój udział zgłosiły Cukiernia Agata – All Trans z Radzymina, Piekarnia Cukiernia Ruta Borowczyk i Piekarnia Cukiernia Ziarenko z Chorzowa, Zakład Piekarniczo-Cukierniczy Wysłucha z Rybnika, Zakład Piekarniczo-Cukierniczy L.B. Zimmermann z Gogolina, Cukiernia Melba z Krzeszowic, Piekarnia Cukiernia Lodziarnia Wysocki z Gliwic. O tytuł Złoty Pączek walczył Zakład Gastronomiczny Łukaszówka z Supraśla oraz Cukiernia – Piekarnia Wyroby Mistrza Piotra z Katowic.

Tytuł Piekarna/Cukierna Roku zdobyła Piekarnia Cukiernia Ruta Borowczyk za całokształt prezentacji, m.in. chleb dietetyczny typu fitness, II miejsce zajął Zakład Piekarniczo-Cukierniczy L.B. Zimmermann, który zaprezentował Kołocz Śląski z Chronionym Oznaczeniem Geograficznym. Ten tradycyjny wyrób z 40-letnią tradycją oraz zastrzeżoną recepturą, zaprezentowany został w wersji z serem, makiem oraz jabłkiem.

Cukiernia Melba, zdobywca III miejsca ma w swojej bogatej ofercie wiele nowości, aczkolwiek stawia na tradycyjne wyroby cukiernicze, które cieszą się niezmiennie największym zainteresowaniem wśród klientów. Piekarnia Cukiernia Ziarenko, została wyróżniona m.in. za stale utrzymywaną dewizę „Smak i Tradycja”, a jej wyroby tworzone są w oparciu o tradycyjne receptury z użyciem surowców najwyższej, jakości bez zastosowania polepszaczy i mieszanek. Wyróżnienia za podobne, tradycyjne – stosowane od lat koncepcje wysokiej jakości otrzymały Cukiernia Agata – All Trans i Piekarnia Cukiernia Lodziarnia Wysocki oraz Zakład Piekarniczo-Cukierniczy Wysłucha.

Zdobywcą I miejsca w konkursie o Złoty Pączek został Zakład Gastronomiczny Łukaszówka, za produkcję według starej, rodzinnej receptury, zgodnie, z którą pączek zostaje nadziany marmoladą jeszcze przed smażeniem. Laureatem II miejsca została Cukiernia-Piekarnia Wyroby Mistrza Piotra, która posiada w swojej ofercie pączki o różnych kształtach oraz nadzieniach, aczkolwiek za najsmaczniejsze klienci uznali te z marmoladą różaną.

PROTOKÓŁ Z POSIEDZENIA JURY W RAMACH ROZSTRZYGNIĘCIA
OGŁOSZONYCH KONKURSÓW W ROKU 2014.

Biorąc pod uwagę innowacyjność, ekologię, wrażenie ogólne, zagospodarowanie stoiska, sposób promocji oraz informację

Jury w składzie:

Przewodniczący Komisji – prof. dr hab. inż. Marek Sikora
Członek Jury – prof. nadzw. dr hab. Jan Klimek
Członek Jury – dr inż. Renata Korzeniowska-Ginter

przyznało następujące nagrody oraz wyróżnienia:

 

1. W konkursie Produkt Roku


w kategorii WYRÓB:

– I miejsce:       statuetkę oraz dyplom
otrzymała firma Zakłady Tłuszczowe „Bielmar” Sp. z o.o.
za produkt o nazwie Puff Pastry

– wyróżnienie otrzymała firma Spółdzielnia Mleczarska „Sudowia”
za Śmietankę kremową 32% tłuszczu

`

w kategorii URZĄDZENIE:

– I miejsce:       statuetkę oraz dyplom
otrzymała firma Eurotechnika
za produkt o nazwie EKOGAROMAT

– wyróżnienie otrzymała firma Lodel
za Freezerr EcoMax ICS



w kategorii KOMPONENT:

– I miejsce:       statuetkę oraz dyplom
otrzymała firma Pfahnl Polska Sp. z o.o.
za produkt o nazwie Maraton z orzechami z minerałami

– wyróżnienie otrzymała firma Prodotti Stella S.p.A.
za Mediterraneo



2. W konkursie na Cukiernię / Piekarnię Roku


– I miejsce: nagrodę rzeczową ufundowaną przez firmę Magorex – Wózek transportowy wraz z kompletem tac wystawowych w kolorze srebrnym, statuetkę, dyplom, logotyp Cukiernia Piekarnia Roku oraz prawo posługiwania się tytułem Cukiernia Piekarnia Roku na okres 12 miesięcy od dnia zdobycia tytułu otrzymała Piekarnia Cukiernia Ruta Borowczyk

– II miejsce: nagrodę rzeczową ufundowaną przez firmę Combi Co – Blender, statuetkę oraz dyplom otrzymał Zakład Piekarniczo-Cukierniczy L.B. Zimmermann

– III miejsce: nagrodę rzeczową ufundowaną przez firmę Savpol – Surowce i półprodukty firmy Fabri, statuetkę oraz dyplom otrzymała Cukiernia Melba

– wyróżnienie otrzymała Piekarnia Cukiernia Ziarenko

– wyróżnienie otrzymała Cukiernia Agata – All Trans



3. W konkursie o Złoty Pączek


– I miejsce: nagrodę rzeczową ufundowaną przez firmę Magorex – Nadziewarkę pojedynczą na garnku wraz z kompletem tac wystawowych w kolorze złotym, statuetkę, dyplom, logotyp „Najlepszy pączek w mieście” oraz prawo posługiwania się tytułem „Najlepszy pączek w mieście” na okres 12 miesięcy od dnia zdobycia tytułu otrzymał Zakład Gastronomiczny „Łukaszówka”

– II miejsce: statuetkę oraz dyplom otrzymała Cukiernia-Piekarnia Wyroby Mistrza Piotra



Wyróżnienia pozakonkursowe otrzymały:


Wyróżnienie dla Firmy Arlekino Sp. z o.o. za Rewelacyjne Sushi Lodowe.

Wyróżnienie dla Firmy Zeelandia Sp. z o.o. za Najpiękniejsze Stoisko.

Wyróżnienie dla czasopisma branżowego Mistrz Branży za Sweet Strefę (przyciągające uwagę pokazy i prezentacje).



Podziękowanie za wieloletnią współpracę
przy budowaniu marki SweetTARGi otrzymali:

1. Pan dr hab. Jan Klimek prof. nadzw. Szkoła Główna Handlowa w Warszawie.
2. Pan prof. dr hab. inż. Marek Sikora Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
3. Pani dr inż. Technologii Żywności i Żywienia Renata Korzeniowska-Ginter
    Akademia Morska w Gdyni.
4. Pan Piotr Burzawa Cukiernia-Piekarnia Wyroby Mistrza Piotra.
5. Kames Sp. z o.o.
6. Pfahnl Polska Sp. z o.o.
7. Combi Co Sp. z o.o.
8. GUZ Technika Piekarnicza Sp. z o.o.

Podziękowanie za wiodące innowacje i zaangażowanie w rozwój branży otrzymała Firma Eco Trade Sp. z o.o.

Zespołowe Mistrzostwa Młodych Cukierników i Piekarzy, SweetTARGi 2014

Zakończyły się V targi branżowe SweetTARGi w Katowicach. Wraz z zakończeniem targów do historii przeszła również kolejna edycja Zespołowych Mistrzostw Młodych Cukierników i Piekarzy.

Młodość, pasja i rock and roll! Tak najkrócej można podsumować tegoroczną edycję konfrontacji adeptów sztuki cukierniczej i piekarskiej podczas SweetTARGi 2014.

Ideą Zespołowych Mistrzostw Młodych Cukierników i Piekarzy jest otwartość i ogólna dostępność oraz współpraca przeciwstawiona rywalizacji. Ogromne zainteresowanie rozgrywanymi podczas katowickich targów uczniowskimi mistrzostwami, kolejny raz potwierdziło słuszność tych założeń. Pogodna i życzliwa atmosfera oraz dowolność w wyborze tematu i formy pracy to atuty odróżniające organizowane przez MAMZ konkursy od podobnych imprez. Konkursowe zmagania uczniów przebiegały w pełnym pozytywnej energii klimacie.

Z założenia konkurs ten ma być prezentacją możliwości i potencjału młodzieży i podobnie jak w poprzednich edycjach prezentacje uczniowskich zespołów dalekie były od stresującej rywalizacji. Długo trzeba by opisywać mistrzowskie popisy, w których mieliśmy możliwość uczestniczyć… najlepiej obrazują je prace wykonane podczas konkursu i rozpromienione twarze twórców…

W III Mistrzostwach Młodych Cukierników i Piekarzy wzięło udział 30 uczniów z Tarnowskich Gór, Zabrza, Lublina, Krakowa, Rybnika, Rydułtów, Żor i Jastrzębia – Zdroju. W rozłożonym na dwa dni konkursie zaprezentowało swój talent i umiejętności 15 dwuosobowych zespołów cukierników i piekarzy. Efekty pracy uczniów wzbudzały zachwyt publiczności, która bezustannie oblegała stanowiska konkursowe. Dzięki otwartej formule konkursu udało się zniwelować barierę pomiędzy startującymi, a widzami, którzy chętnie wchodzili w interakcję rozmawiając z zawodnikami, wypytując o receptury i sekrety wykonania prac. Był to zamierzony i ważny element tegorocznych Mistrzostw, który znacząco wpłynął na atrakcyjność pokazów. Mistrzostwa uświetniła Teresa Trzaskalik, absolwentka MAMZ prowadząc autorskie pokazy, które bezustannie przyciągały do stoiska tłumy zwiedzających.

Ewenementem tegorocznej edycji Mistrzostw była również omal 100% zgodność członków komisji oceniającej co do wyboru wyróżnionych prac.


W kategorii Piekarz
za najlepszą organizację pracy, technikę wykonania, temat i efekt końcowy wyróżniono zespoły w składzie:

I miejsce:

– Karolina Mendel
– Sebastian Mastalerz
Temat dzieła: Kompozycja przestrzenna z ciasta martwego inspirowana pracami Pana Wiesława Kuci.
Zespół reprezentował Zasadniczą Szkołę Zawodową nr 15 w Lublinie.

II miejsce:

– Aleksandra Próchnicka
– Julita Juszczyk
Temat dzieła: Wiatrak, kompozycja przestrzenna z ciasta piernikowego.
Zespół reprezentował OHP w Rybniku.

III miejsce:

– Konrad Cieśnielewski
– Grzegorz Krzemecki
Temat dzieła: Chleb okolicznościowy dekorowany ornamentami roślinnymi z ciasta martwego.
Zespół reprezentował Zespół Szkół Spożywczych w Zabrzu.



W kategorii Cukiernik za najlepszą organizację pracy, technikę wykonania, temat i efekt końcowy wyróżniono zespoły w składzie:

I miejsce:

– Kinga Szulik
– Agata Wuzik
Temat dzieła: „Cylinder Szalonego Kapelusznika”, kompozycja przestrzenna wykonana na bazie ciasta biszkoptowego dekorowana kremami i masami plastycznymi.
Wolny zespół honorowo reprezentujący MAMZ i firmę Savpol.

II miejsce:

– Agnieszka Sokół
– Dawid Rodzik
Temat dzieła: Tort trzypiętrowy wykończony masami plastycznymi i udekorowany ornamentem kwiatowym.
Zespół reprezentował Cukiernię – Lodziarnię Melba w Krzeszowicach.

III miejsce:

– Klaudia Kolano
– Mateusz Puzyno
Temat dzieła: Skrzypce Stradivariusa, praca wykonana z przekładanych kremem blatów biszkoptowych wykończona cukrem plastycznym.
Zespół reprezentował Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Żorach oraz firmę Baker.



Przyznano również nagrodę specjalną dla Pani Teresy Trzaskalik za prowadzone podczas dwóch dni autorskie pokazy karmelarstwa i sugarcraftingu.

Oceny dokonali jurorzy w składzie: Wojciech Kawecki (Zeelandia), Szymon Wolański (Savpol), Aleksander Granieczny (Baker), Robert Zych (Eco Trade) pod przewodnictwem Joanny Wróbel (red. naczelna czasopism Cukiernictwo i Piekarstwo).


Podziękowania

Serdecznie dziękuję osobom prywatnym, organizacjom, firmom i placówkom oświatowym wspierającym działania Małej Akademii Mistrzostwa Zawodowego oraz mającym swój wkład w organizację III Zespołowych Mistrzostw Młodych Cukierników i Piekarzy.

Podziękowania adresuję w szczególności do:

– Centrum Targowego FaireExpo, organizatora targów SweetTARGi za umożliwienie organizacji Mistrzostw i udzieloną pomoc organizacyjną i techniczną

– Firmy Savpol za ufundowanie surowców oraz udostępnienie wyposażenia technicznego i środków transportu

– BT Polan Travel za ufundowanie nagród dla laureatów w postaci voucherów na imprezy turystyczne organizowane przez biuro

– Firmy Elamed, wydawcy czasopism branżowych Cukiernictwo i Piekarstwo za patronat medialny i ufundowanie statuetek dla zwycięzców Mistrzostw

– Firmy Baker za udostępnienie zasobów ludzkich koniecznych do sprawnego i bezpiecznego przebiegu Mistrzostw oraz ufundowanie specjalnej nagrody rzeczowej

– Firmy Food Colors za udostępnienie zestawów specjalistycznych barwników spożywczych

– Firmy Piekarnia – Cukiernia Wysłucha za przygotowanie półproduktów i udostępnienie specjalistycznego sprzętu

– Pana Aleksandrowa Graniecznego za pomoc organizacyjną, zaangażowanie i życzliwość oraz wsparcie okazywane uczestnikom konkursu

– Pana Krzysztofa Wysłuchy za wsparcie w organizacji Mistrzostw na etapie planowania, przygotowań i realizacji

– Nauczycieli i wychowawców za opiekę nad uczniami uczestniczącymi w Mistrzostwach

– Wszystkim wystawcom targowym za zamiłowanie do głośnego rock and rolla

– Szkołom za to że nie przeszkadzały

– Mojej żonie za wyrozumiałość

Liczę że również w przyszłości nie zabraknie pomocy, wsparcia i życzliwości podczas organizacji kolejnych edycji Zespołowych Mistrzostw Młodych Cukierników i Piekarzy.
Konkol Szymon – lider MAMZ, organizator Mistrzostw

Dziękujemy sponsorom nagród oraz partnerom współpracującym z nami!