Od 29 lutego do 2 marca 2015, w Katowicach odbywały się 6. Targi Cukiernicze, Piekarnicze i Lodziarskie. Dziękujemy serdecznie wszystkim wystawcom, którzy prezentowali swoje firmy na tegorocznej wystawie.
To była rekordowa edycja. Na powierzchni 5 tys. m2 zaprezentowało się ponad 100 wystawców a targi odwiedziło prawie 4 tys. zwiedzających.
Po raz pierwszy w Katowicach odbyły się Mistrzostwa Polski Barista 2015, które wygrała Agnieszka Rojewska z Poznania oraz I Mistrzostwa Śląska w serwowaniu deseru na talerzu gdzie złoty medal otrzymała drużyna Adam Jop i Marcin Kruper również z Poznania – GRATULUJEMY. Nowością była Gala Mistrzów, gdzie można było podziwiać pasje, kreatywność oraz oryginalne formy i kompozycje kolorystyczne w wykonaniu wirtuozów gatunku.
Tradycyjnie swoje miejsce miała Strefa Mistrza Branży, która w tym roku popłynęła na „Fali innowacji” w niezliczoną ilością pokazów, prezentacji i szkoleń.
Strefa Mistrza Branży
„Na fali innowacji”
Co jest na fali w cukierni i piekarni? Tradycja czy nowoczesność i eksperymenty? A może połączenie jednego i drugiego? W Strefie Mistrza Branży pokażemy zdolnych, pełnych inwencji kreatorów smaku, dekoracji, tekstur, czyli pasjonatów i mistrzów cukiernictwa, piekarstwa, a nawet 1 kucharza: Zapraszamy na pokazy i degustacje pełne dobrego smaku i artyzmu!
Goście Strefy Mistrza Branży
Anna Daraż, Pracownia Tortów „Niezłe Ciacho”
Ceniona i lubiana dekoratorka tortów w stylu angielskim, uczennica Davida MacCarfrea – słynnego brytyjskiego sugercraftera. Od 2008 r. właścicielka Pracowni „Niezłe Ciacho” w Tarnowie, w której stworzyła już ponad 2000 tortów i wciąż prowadzi profesjonalne szkolenia indywidualne. Była pierwszą Ambasadorką firmy Modecor w Polsce (2014 r.), z którą prowadziła cykl szkoleń dla cukierników w całej Polsce. Najbardziej lubi tworzyć torty 3d oraz figurki z masy plastycznej.
Anna Grochalska, Akademia Słodka Pasja
Razem z mężem prowadzi Akademię Słodka Pasja, w której organizowane są szkolenia ze światowej sławy dekoratorami tortów i gdzie można zaopatrzyć się w akcesoria do zdobienia słodkości. Od lat pasjonuje ją cukiernictwo, a największą frajdę sprawia jej dekorowanie tortów; lubi wszystkie style zdobienia, ale najchętniej używa lukru królewskiego (Royal Icing). W wolnym czasie piecze, przyozdabia oraz fotografuje torty, ciasta i ciasteczka, a efektami swojej pracy dzieli się na blogu www.bee-sweet.blogspot.com.
Anna Maria, Kucharnia
Z wykształcenia humanistka filolog, z zamiłowania miłośniczka kuchni, gotowania, eksperymentowania w poszukiwaniu smaków utraconych i takich, które z pozoru wydają się nieuchwytne. Oprócz prowadzenia bloga kucharnia.blogspot.com zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych i promocją produktów przeznaczonych do celów kulinarnych. Jej styl gotowania to przekraczanie wielu barier i standardów. Lubi przepisy i połączenia, które łamią ogólnie przyjęte konwencje, ale kocha też standardowe smaki. Jej gotowanie jest poszukiwaniem i wędrówką, prowadzi w różne strony w zależności od pory roku, nastroju, gości, dla których gotuje, lub miejsca, w którym to robi.
Małgorzata Kalemba-Drożdż, Trochę Inna Cukiernia
Biochemik i miłośniczka kwiatów oraz dzikiej roślinności. Od 7 lat prowadzi bloga „Trochę inna cukiernia” (pinkcake.blox.pl) i wirtualny Klub Kwiatożerców. Opublikowała dwie książki kulinarne: „Kwiatowa uczta. Jadalne kwiaty w 100 przepisach” (2012) i „Pyszne chwasty” (2014), a wkrótce pojawi się jej najnowsze opracowanie: „Słodki sposób na alergię. Wypieki i desery bez mleka i jajek, a czasem bez glutenu”. Na co dzień pracuje na Wydziale Zdrowia i Nauk Medycznych Krakowskiej Akademii im. A. Frycza Modrzewskiego.
Weronika Burszta, Kawiarnia Giselle
Młoda pani cukiernik, która naukę pieczenia pobierała już jako mała dziewczynka w domowych pieleszach. Karierę zaczęła cztery lata temu od… bloga „Dream about muffins”. W roli baristki i cukiernika pracowała m.in. we wrocławskim renomowanym La Folie, obecnie w kawiarni Giselle. Prowadzi własną rubrykę w kwartalniku kulinarnym „Season Magazyn”. Organizuje personalizowane cateringi weselne i urodzinowe, gdzie sprawdza się też w wytrawnym menu. W najbliższej przyszłości planuje otworzyć pierwszy w Polsce foodtruck z ręcznie robionymi słodkościami.
Łukasz Anioł
24-letni zdolny cukiernik pochodzący z Rudy Śląskiej. Swój fach doskonalił w Wielkiej Brytanii oraz Hiszpanii (Espai Sucre w Barcelonie), obecnie szlify cukiernika zdobywa pod okiem mistrzyni cukiernictwa Bożeny Sikoń. Jego specjalnością jest deser restauracyjny. Pomysłodawca i organizator I edycji Mistrzostw Śląska w Serwowaniu Deserów na Talerzu. Uczestnik eliminacji World Chocolate Masters w Warszawie. Na co dzień pracuje w Warszawie, w Pracowni tortownia.pl.
Jacek Gajdziński, Monika Gajdzińska, firma Dekor Pol
Rodzinny tandem, czyli tata – mistrz cukiernictwa oraz jego córka, młoda i utalentowana dekoratorka ciast i tortów. 22 lata temu Jacek Gajdziński wspólnie z żoną założył firmę Dekor Pol w Zielonej Górze – jedną z pierwszych w Polsce, która rozpoczęła produkcję dekoracji cukierniczych. Dziś firma ma ugruntowaną pozycję na rynku i oferuje szeroką ofertę dekoracji na wiele okazji. W rodzinny interes angażuje się również córka – Monika Gajdzińska, która w wieloletnie doświadczenie rodziców wnosi świeże spojrzenie i talent.
Wiesław Kucia, Szkoła Artystyczna
Mistrz piekarstwa z 15-letnim doświadczeniem, wielokrotny uczestnik krajowych i międzynarodowych konkursów dla piekarzy (wicemistrz świata w piekarstwie z 2009 r.). Od 2008 r. prowadzi Szkołę Artystyczną (www.kucia.com.pl), w której organizuje szkolenia piekarskie i cukiernicze. Autor innowacyjnych materiałów edukacyjnych „Technologia Piekarstwa” dla uczniów kształcących się w zawodzie piekarz oraz nauczycieli.
Maciej Pietras, Modecor
Od 3 lat technolog i przedstawiciel firmy Modecor na południowo-zachodnią Polskę. Świetny szkoleniowiec, który cierpliwie dzieli się swoją wiedzą praktyczną. Często można go spotkać podczas szkoleń i pokazów technologicznych, gdzie prezentuje nowości i produkty firmy Modecor niezbędne w sztuce efektywnego dekorowania tortów, ciast i ciasteczek w stylu angielskim.
Sebastian Krzysiek, Martin Braun – Agrano
Młody i energiczny mistrz piekarnictwa. Przez 10 lat zdobywał doświadczenie w jednej ze śląskich piekarni. Od niedawna doradca technologiczno-handlowy marki Agrano, wchodzącej w skład Grupy Martin Braun, producenta surowców dla branży cukierniczo-piekarskiej oraz gastronomii. Grupa Martin Braun jest liderem na rynku europejskim w produkcji mieszanek do ciast, aromatów, mieszanek do pieczywa. Sebastian jako pasjonat sztuki piekarskiej tworzy niezwykłe i różnorodne wyroby piekarnicze, wykorzystując mieszanki Agrano.
Wojciech Laśkiewicz, Martin Braun
Doświadczony technolog cukiernictwa. Współpracuje ze szkołami zawodowymi, przygotowując młodych adeptów cukiernictwa do konkursów branżowych. Specjalizuje się w dekoracjach i stylu angielskim. Wieloletni technolog i doradca cukiernictwa w Grupie Martin Braun, producenta surowców dla branży cukierniczo-piekarskiej oraz gastronomi. Grupa Martin Braun jest liderem na rynku europejskim w produkcji mieszanek do ciast, aromatów, mieszanek do pieczywa.
Krzysztof Polok, Colorfood
30-letni kucharz i cukiernik rodem ze Śląska, zafascynowany kuchnią molekularną. Interesują go kombinacje kształtu, smaku i koloru, którymi może zaskoczyć swoich klientów. Od 2008 r. prowadzi własne pokazy kuchni molekularnej nie tylko w Polsce, ale też w Europie Zachodniej (na swoim koncie ma eventy we Francji, Niemczech lub Austrii). Szkolił się pod czujnym okiem takich mistrzów, jak: Kurt Scheller, Łukasz Konik czy Jean Bos. W 2014 r. założył firmę Colorfood, która jest połączeniem jego pasji do gotowania z chęcią tworzenia na talerzu oryginalnych form i kompozycji kolorystycznych.
Jakub Przysucha, Cukiernia Czekoladowy
Po obronie pracy dyplomowej pt. „Koncepcja marketingowa dla nowo powstałej cukierni” postanowił wcielić teorię w życie i otworzył własną cukiernię. Zacięcie do wypieków zawdzięcza babci, a warsztat cukiernika – Magdzie Gessler, u której pracował przez kilka lat. Z tej współpracy pozostała w nim dbałość o szczegóły. Jako właściciel i pomysłodawca Cukierni Czekoladowy opiera swój biznes na uczciwości i wykorzystaniu wyjątkowych, wysokiej jakości składników. Pralinki, torciki, torty i słodkie tarty powstają na bazie belgijskiej czekolady, francuskich owocowych purée, wanilii, holenderskiego masła, jajek „zerówek” oraz własnych przetworów owocowych.
Artur Porada, Akademia Kofeiny
Właściciel kultowej Kofeiny oraz Kofeiny 2.0. w Opolu. Barista i trener. Współorganizator Profuzja Barista Challenge – Niezależnej Ligi Baristów oraz zdobywca wielu nagród w mistrzostwach baristów w Polsce i na świecie. Ma misję szerzenia tzw. świadomości kawowej. Swoim klientom najchętniej parzy czarną kawę metodami alternatywnymi – Syphon, Chemex, Aeropress z świeżo palonej 100% Arabiki.
Krzysztof Barabosz, Akademia Kofeiny
Menedżer kultowej kawiarni Kofeina Art Cafe w Opolu. Barista i trener. Współorganizator Profuzja Barista Challenge – Niezależnej Ligi Baristów. Konferansjer Mistrzostw Polski Barista i innych. Uczestnik i finalista wielu mistrzostw baristów w Polsce i na świecie.
GALA MISTRZÓW
Marcin Paździor
Profesjonalne Szkolenia „Świat Czekolady”
Mistrz Cukiernictwa.
Technik technologii żywności w rzemiośle Ciastkarstwo-Cukiernictwo.
Inspektor praktycznej nauki zawodu branży cukierniczej.
Obecnie jest właścicielem firmy szkoleniowej – Świat Czekolady. Zapewnia wsparcie wszystkim producentom – zarówno profesjonalistom jak i hobbystom w zakresie produkcji cukierniczej. Wieloletni juror wielu konkursów cukierniczych i kulinarnych m.in. międzynarodowego „World Chocolate Masters”, prestiżowego konkursu w którym uczestniczyć mogą najlepsi. Jego pasją od najmłodszych lat jest czekolada. Posiada bogate doświadczenie zawodowe, które zdobywał pod okiem mistrzów w wielu krajach Europy. Przez 10 lat był głównym wykładowcą Chocolate Academy w Polsce. Napisał wiele publikacji w czasopismach branżowych. Jest współautorem przewodnika Finest Belgian Chocolate 2011r. Wiedzę na temat uprawy, zbioru i przerobu ziarna kakaowego wzbogacił pobytem na trzech plantacjach ziarna kakaowego w Ameryce Południowej. Od wielu lat pomaga we wdrażaniu i realizacji innowacji pedagogicznej młodym ludziom w Polsce, Czechach, Słowacji i Norwegii. W pracy bardzo rzetelny i wymagający. Nie boi się nowych wyzwań i chętnie stosuje nowatorskie rozwiązania.
Bożena Sikoń-Wojtal
Mistrz Cukiernictwa
Szef Pracowni Cukierniczej tortownia.pl, kreator smaku i dekoracji cukierniczych, absolwentka wielu szkoleń zawodowych i stażów zagranicznych, m.in. we Francji w szkole Lenotre, w szkole Yssingeaux k/Lionu i Barcelonie. Laureatka konkursów krajowych i międzynarodowych (we Francji, Luksemburgu, Las Vegas) nauczycielka i mentorka wielu młodych polskich cukierników. Przez lata szef pracowni cukierniczej w hotelu Jan III Sobieski. W jej dorobku znajduje się również prowadzenie popularnych programów telewizyjnych takich jak „Warsztaty smaku”, łakocie Bożeny Sikoń w telewizji KUCHNIA+ oraz juror w „Polskim Turnieju Wypieków” w telewizji TLC. Autorka niezliczonych przepisów na słodkości, bohaterka wywiadów telewizyjnych, w magazynach kulinarnych i prasie branżowej. Wielokrotnie jurorka konkursów cukierniczych. Ucząc kładzie duży nacisk na umiejętność rozpoznawania i łączenia smaków, struktur, tak by przygotowane ciasta, torty i desery były w pełni zharmonizowane.Mistrz Cukiernictwa. Technik technologii żywności w rzemiośle Ciastkarstwo-Cukiernictwo. Inspektor praktycznej nauki zawodu branży cukierniczej.
Obecnie jest właścicielem firmy szkoleniowej – Świat Czekolady. Zapewnia wsparcie wszystkim producentom – zarówno profesjonalistom jak i hobbystom w zakresie produkcji cukierniczej. Wieloletni juror wielu konkursów cukierniczych i kulinarnych m.in. międzynarodowego „World Chocolate Masters”, prestiżowego konkursu w którym uczestniczyć mogą najlepsi. Jego pasją od najmłodszych lat jest czekolada. Posiada bogate doświadczenie zawodowe, które zdobywał pod okiem mistrzów w wielu krajach Europy. Przez 10 lat był głównym wykładowcą Chocolate Academy w Polsce. Napisał wiele publikacji w czasopismach branżowych. Jest współautorem przewodnika Finest Belgian Chocolate 2011r. Wiedzę na temat uprawy, zbioru i przerobu ziarna kakaowego wzbogacił pobytem na trzech plantacjach ziarna kakaowego w Ameryce Południowej. Od wielu lat pomaga we wdrażaniu i realizacji innowacji pedagogicznej młodym ludziom w Polsce, Czechach, Słowacji i Norwegii. W pracy bardzo rzetelny i wymagający. Nie boi się nowych wyzwań i chętnie stosuje nowatorskie rozwiązania.
Krzysztof Polok
(Colorfood)
30-letni kucharz i cukiernik rodem ze Śląska, zafascynowany kuchnią molekularną. Interesują go kombinacje kształtu, smaku i koloru, którymi może zaskoczyć swoich klientów. Od 2008 r. prowadzi własne pokazy kuchni molekularnej nie tylko w Polsce, ale też w Europie Zachodniej (na swoim koncie ma eventy we Francji, Niemczech lub Austrii). Szkolił się pod czujnym okiem takich mistrzów, jak: Kurt Scheller, Łukasz Konik czy Jean Bos. W 2014 r. założył firmę Colorfood, która jest połączeniem jego pasji do gotowania z chęcią tworzenia na talerzu oryginalnych form i kompozycji kolorystycznych.
Dawid Szulc
(Główny Technolog Comprital Polska)
Cukiernik z zawodu i zamiłowania. Pasjonat własnej branży. Od blisko 10 lat związany z segmentem lodziarstwa rzemieślniczego. Zajmuje się wdrażaniem produkcji i współtworzeniem nowych lodziarni wraz z ich właścicielami w Polsce i za granicą. Szczególnie bliski jest mu temat produkcji tradycyjnych lodów naturalnych w technologii Clean Label.
Thierry Ayel
Francuski Szef Kuchni i Mistrz Cukiernictwa
Zamiłowanie do gotowania zaszczepiła w nim mama, która gotowała dla całej rodziny. Ukończył Technikum Gastronomi Małej i Dużej o profilu Hotelarsko-Gastronomicznym w Saint-Etienne we Francji. Doświadczenie zdobywał w wielu restauracjach Francji i Szwajcarii. Do Polski przyjechał turystycznie i nawiązał ciekawe znajomości, które wpłynęły na decyzję o pozostaniu w tym kraju. Rozpoczął pracę w wielu restauracjach, gdzie z zapałem zgłębiał tajniki kuchni polskiej jednocześnie dzielił się swoja wiedzą i doświadczeniem w kwestii smaków kuchni europejskiej. Jest organizatorem Dni Kuchni Francuskiej w Zameczku Myśliwskim w Promnicach, pracował jako Z-ca szefa kuchni w Hotelu Best-Western Premium w Katowicach. Był także szefem kuchni w Restauracji Kuchnia i Wino w Pszczynie. Gotowanie polskich przysmaków przyszło mu bardzo szybko podobnie jak znajomość naszego języka. Aktualnie prowadzi warsztaty kulinarne i cukiernicze dla profesjonalistów i amatorów w zaprzyjaźnionej restauracji Blu w Bielsko-Białej, włoskiej restauracji Avanti w Tychach, RM-Gastro w Ustroniu. Często uczestniczy w pracach jury na konkursach kulinarnych i cukierniczych o zasięgu krajowym i międzynarodowym. Jego wielką pasją jest cukiernictwo. Odkrywanie i poznawanie nowych smaków i trendów a następnie wykorzystywanie doświadczenia i dzielenie się nim jest dla niego aktualnie największym wyzwaniem. Tej pasji jest oddany, pracując w Restauracji Avanti w Tychach jako Mistrz Cukiernictwa. Tu właśnie widzi swoja przyszłość i wie, że jest jeszcze możliwości w kreowaniu smaków do zaoferowania. Na co dzień skromny, a cały jego kunszt widać w jego propozycjach kulinarnych na talerzu.
Nagrodzeni w Konkursie na Produkt Roku
Komisja Konkursowa w składzie:
Prof. nadzw. dr hab. Jan Klimek – Przewodniczący Jury
Prof. dr hab. inż. Marek Sikora – Członek Jury
Dr inż. Renata Korzeniowska – Ginter – Członek Jury
przyznała następujące nagrody:
W konkursie Produkt Roku w kategorii WYRÓB
I MIEJSCE
otrzymała SPÓŁDZIELNIA MLECZARSKA SUDOWIA za produkt o nazwie SER DYMEK WĘDZONY PEŁNOTŁUSTY
WYRÓŻNIENIA:
firma ECO TRADE SP. Z O.O. za CIASTECZKA KRUCHE ŻYTNIE-RAZOWE
firma MODENA za MAKARONIKI
W konkursie Produkt Roku w kategorii URZĄDZENIE
I MIEJSCE
otrzymała firma „GORBI” PIOTR GARBASZ za produkt o nazwie TARASOLA
WYRÓŻNIENIE:
firma PRO ASCOBLOC SP. Z O.O. za AUTOMAT GAROWNICZY TEFI 800 B
W konkursie Produkt Roku w kategorii KOMPONENT
I MIEJSCE
otrzymała firma HORTINO Zakład Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego LEŻAJSK SP. Z O.O. za produkt o nazwie NADZIENIA OWOCOWE POLTINO (WIŚNIOWE, MORELOWE, Z CZARNEJ POŻECZKI, JAGODOWE, TRUSKAWKOWE, RABARBAROWO-PORZECZKOWE, PORZECZKOWO-ŻURAWINOWE)
WYRÓŻNIENIE:
firma HELIOS FOOD za produkt o nazwie POMADA WODNA KLASYCZNA
Nagrodzeni w Konkursie na Cukiernię / Piekarnię Roku
I MIEJSCE
otrzymała „CUKIERNIA MAGOSZ” Z KRAPKOWIC
II MIEJSCE
otrzymała „PIEKARNIA-CUKIERNIA RUTA BOROWCZYK” Z CHORZOWA
nagroda rzeczowa ufundowana przez firmę Combi Co – Blender, puchar oraz dyplom
III MIEJSCE
otrzymała „CUKIERNIA MELBA” Z KRZESZOWIC
nagroda rzeczowa ufundowana przez firmę Magorex, puchar oraz dyplom
WYRÓŻNIENIA POZAKONKURSOWE
firma PIEKARNIA-CUKIERNIA RUTA BOROWCZYK za Najpiękniejsze Stoisko (Puchar)
firmy ZPH BARBARA za WAFLE KUKURYDZIANE, BEZGLUTENOWE, BEZ DODATKU CUKRU
I Mistrzostwa Śląska w serwowaniu deseru na talerzu
Jury w składzie:
Bożena Sikoń-Wojtal – Przewodnicząca Jury
Janusz Profus
Paweł Mieszała
Thierry Ayel
Michał Doroszkiewicz
przyznało nagrody:
I MIEJSCE
Adam Jop i Maciej Kuper
II MIEJSCE
Marek Moskwa i Paweł Górny
III MIEJSCE
Wioletta Chrapek i Mariola Kamieniorz
Mistrzostwa Polski Barista 2015
Jury w składzie:
Sędzia główny: Nora Šmahelová
Sędziowie sensoryczni: Marcin Moczydłowski, Magda Grzelka, Katarzyna Zyzało, Michał Sowiński
Sędziowie techniczni: Iwona Klimont, Szymon Nowicki
Tytuł
Mistrzyni Polski Barista 2015
otrzymuje Pani Agnieszka Rojewska
Ogólnopolski Konkurs Cukierniczy Zespołowych Mistrzostw Młodych Cukierników na „Najpiękniejszy Mazurek Wielkanocny”
W konkursie przyznano nagrody:
I MIEJSCE
Zespół w składzie: Julita Juszczyk, Karolina Zaczek reprezentujące 12-20 Hufiec Pracy w Rybniku.
II MIEJSCE
Zespół w składzie:Natalia Borowicz, Patrycja Szewczykowska reprezentujące firmę AKO oraz Akademię Szkolnictwa „AS” z Inowrocławia.
III MIEJSCE
Zespół w składzie: Daria Zapadka, Magdalena Skaba reprezentujące firmę piekarnia – cukiernia Tonik z Rybnika.
Dziękujemy sponsorom nagród oraz partnerom współpracującym z nami!
Serdecznie dziękujemy sponsorom i partnerom.