Bożena Sikoń-Wojtal
Mistrz Cukiernictwa
Szef Pracowni Cukierniczej tortownia.pl, kreator smaku i dekoracji cukierniczych, absolwentka wielu szkoleń zawodowych i stażów zagranicznych, m.in. we Francji w szkole Lenotre, w szkole Yssingeaux k/Lionu i Barcelonie. Laureatka konkursów krajowych i międzynarodowych (we Francji, Luksemburgu, Las Vegas) nauczycielka i mentorka wielu młodych polskich cukierników. Przez lata szef pracowni cukierniczej w hotelu Jan III Sobieski. W jej dorobku znajduje się również prowadzenie popularnych programów telewizyjnych takich jak „Warsztaty smaku”, łakocie Bożeny Sikoń w telewizji KUCHNIA+ oraz juror w „Polskim Turnieju Wypieków” w telewizji TLC. Autorka niezliczonych przepisów na słodkości, bohaterka wywiadów telewizyjnych, w magazynach kulinarnych i prasie branżowej. Wielokrotnie jurorka konkursów cukierniczych. Ucząc kładzie duży nacisk na umiejętność rozpoznawania i łączenia smaków, struktur, tak by przygotowane ciasta, torty i desery były w pełni zharmonizowane.Mistrz Cukiernictwa. Technik technologii żywności w rzemiośle Ciastkarstwo-Cukiernictwo. Inspektor praktycznej nauki zawodu branży cukierniczej.
Obecnie jest właścicielem firmy szkoleniowej – Świat Czekolady. Zapewnia wsparcie wszystkim producentom – zarówno profesjonalistom jak i hobbystom w zakresie produkcji cukierniczej. Wieloletni juror wielu konkursów cukierniczych i kulinarnych m.in. międzynarodowego „World Chocolate Masters”, prestiżowego konkursu w którym uczestniczyć mogą najlepsi. Jego pasją od najmłodszych lat jest czekolada. Posiada bogate doświadczenie zawodowe, które zdobywał pod okiem mistrzów w wielu krajach Europy. Przez 10 lat był głównym wykładowcą Chocolate Academy w Polsce. Napisał wiele publikacji w czasopismach branżowych. Jest współautorem przewodnika Finest Belgian Chocolate 2011r. Wiedzę na temat uprawy, zbioru i przerobu ziarna kakaowego wzbogacił pobytem na trzech plantacjach ziarna kakaowego w Ameryce Południowej. Od wielu lat pomaga we wdrażaniu i realizacji innowacji pedagogicznej młodym ludziom w Polsce, Czechach, Słowacji i Norwegii. W pracy bardzo rzetelny i wymagający. Nie boi się nowych wyzwań i chętnie stosuje nowatorskie rozwiązania.