12-14 marca 2016

Szanowni Państwo

W dniach 12-14 marca 2016 roku, odbyła się VII edycja Targów Cukierniczych Piekarniczych i Lodziarskich SweetTARGi 2016. Dziękujemy serdecznie wszystkim wystawcom, którzy prezentowali swoje firmy na tegorocznej wystawie.

Były to dla nas szczególne targi, ponieważ odbywały się nowej lokalizacji – Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach.

VII edycja SweetTARGi, zgromadziła 140 wystawców a targi odwiedziło 4900 zwiedzających z branży.

Podczas targów odbyły się Mistrzostwa Śląska Cukierników, które wygrali Sebastian Łazarczyk i Franciszek Worytko (Pracownia Cukiernicza „Kwiatek”) z ciastem „Tarta po Śląsku”.

W Mistrzostwach Polski Barista 2016, zwyciężyła Agnieszka Rojewska (i tym samym obroniła tytuł z ubiegłego roku).

Po raz pierwszy odbył się Ogólnopolski Konkurs Cukierniczy dla szkół i organizacji młodzieżowych „ZDROWO-SMACZNIE-ARTYSTYCZNIE” – zwycięzcami zostali Mateusz Organka i Sandra Dębska (Zakład cukierniczy „Michaś” Częstochowa) za Deser na talerzu: „Bezglutenowe ciastko czekoladowe z buraków przełożone jogurtowo-serową chmurką”.

Serdecznie dziękujemy sponsorom i partnerom

W konkursie na najlepszy produkt przyznano następujące nagrody w poniższych kategoriach:

W KATEGORII WYRÓB

I MIEJSCE: Statuetkę oraz Dyplom, otrzymała firma
Zakłady Tłuszczowe „BIELMAR” za MARGARYNĘ PALMA TRANS FREE.

II MIEJSCE: Statuetkę oraz Dyplom, otrzymała firma
„BALVITEN” za CHLEB BEZGLUTENOWY Z MĄKĄ QUINOA.

III MIEJSCE: Statuetkę oraz Dyplom, otrzymała firma
„POLMARKUS” za CHLEB WIEJSKI Z KAPUSTĄ.

 

W KATEGORII KOMPONENT

I MIEJSCE: Statuetkę oraz Dyplom, otrzymała firma
„ECO TRADE” za INNOWACYJNE POŁACZENIE NISKOCUKROWYCH, PROZDROWOTNYCH KOMPONENTÓW: BISZKOPTU INDIANA ORAZ GALARETKI ZE STEVIĄ BEZ CUKRU.

II MIEJSCE: Statuetkę oraz Dyplom, otrzymała firma
„KANDY” za ŻEL DEKORACYJNY CRISTALLI.

III MIEJSCE: Statuetkę oraz Dyplom, otrzymała firma
„SORENO” za ŚWIDERKI DELUXE.

 

W KATEGORII URZĄDZENIE

I MIEJSCE: Statuetkę oraz Dyplom, otrzymała firma
„OKMET” za PIEC OBROTOWY Z PANELEM DOTYKOWYM.

II MIEJSCE: Statuetkę oraz Dyplom, otrzymała firma
„LODEL” za URZĄDZENIE DO LODÓW ŚWIDERKÓW FREEZERR 2.

III MIEJSCE: Statuetkę oraz Dyplom, otrzymała firma
„KIECOŃ” za URZĄDZENIE KIECOŃ INTELLIGENT MACHINE.

Mistrzostwa Polski Barista 2016

Mistrzynią Polski Barista 2016 została Agnieszka Rojewska z kawiarni Brisman Kawowy Bar w Poznaniu, obroniwszy tym samym tytuł z roku ubiegłego. Polska Mistrzyni będzie reprezentować nasz kraj podczas Mistrzostw Świata Barista (World Barista Champioship), które w tym roku odbędą się w Dublinie (Irlandia) w dniach 22-25 czerwca.

Drugie miejsce zajął Arkadiusz Domurad reprezentujący Colours of Coffee oraz Coffee Design z Warszawy, a trzecie miejsce Mariusz Szyszka reprezentujący ogólnopolską sieć kawiarni Green Cafe Nero. W zawodach wzięło udział 14 baristów. Pierwsze dwa dni trwały eliminacje, które wyłoniły finałową szóstkę. Zawodników oceniały dwa składy sędziowskie, każdy złożony z czterech sędziów sensorycznych i dwóch technicznych, a także sędziego głównego. Nad całością wydarzenia czuwał reprezentant World Coffee Events – John Arlid Stubberud.

Mistrzostwa Polski Barista to najbardziej prestiżowe zawody kawowe. Wymagają od uczestników perfekcji w parzeniu espresso i drinków kawowych na bazie espresso. Niezbędna jest doskonałość techniczna, a także szeroka wiedza na temat kawy, którą trzeba zaprezentować w ciągu zaledwie 15 minut przygotowując i serwując jednocześnie 4 espresso, 4 napoje mleczne oraz cztery drinki dowolne na bazie espresso. Konkurencja ta jest organizowana na świecie od ponad 15 lat. Trofeum światowe nigdy nie przypadło kobiecie, ani żadnemu reprezentantowi Polski. Tym bardziej trzymamy kciuki za Panią Agnieszkę!

Zawody odbyły się pod patronatem Polskiego Oddziału Europejskiego Stowarzyszenia Kawy Najwyższej Jakości (Speciality Coffee Association of Europe – SCAE), dzięki wsparciu sponsorów: Victoria Arduino, BRITA Polska, GoldenFruit, Café Silesia – Gryfny Kafyj, Cafetto, Royes Engineering.

Jury Mistrzostw Śląska Cukierników

Bożena Sikoń-Wojtal
Mistrz Cukiernictwa – Przewodnicząca Jury

Szef Pracowni Cukierniczej tortownia.pl, kreatorka smaku i dekoracji cukierniczych, absolwentka wielu szkoleń zawodowych i stażów zagranicznych m.in. francuskiej szkoły Lenotre. Laureatka konkursów krajowych i międzynarodowych (we Francji, Luksemburgu, Las Vegas), nauczycielka i mentorka wielu polskich cukierników. Przez lata szef pracowni cukierniczej w hotelu Jan III Sobieski. W Jej dorobku znajduje się również prowadzenie popularnych programów telewizyjnych t.j. „Warsztaty smaku”, Łakocie Bożeny Sikoń w telewizji KUCHNIA+ oraz juror w „Polskim Turnieju Wypieków” w telewizji TLC. Ucząc kładzie duży nacisk na umiejętność rozpoznawania i łączenia smaków, struktur, tak by przygotowane ciasta, torty i desery były w pełni zharmonizowane.

Obecnie prowadzi warsztaty i szkolenia cukiernicze dla pasjonatów i zawodowców.

Jarosław Nowakowski

Jarosław Nowakowski jest cukiernikiem z wieloletnim doświadczeniem, które zdobywał w restauracjach nagrodzonych gwiazdkami Michelin. Pracował w Anglii i we Francji oraz kształcił się w najlepszych szkołach kucharskich w Europie, u boku takich sław jak Christophe Michalak, Norihiko Terai i Oriol Balaguer. Ten ostatni stał się jego głównym źródłem inspiracji. Zapytany o punkt przełomowy w karierze, Nowakowski wymienia doświadczenie, jakie zdobył w hotelu Le Manoir aux Quat’ Saisons w Oxfordzie, w Wielkiej Brytanii. Był szefem cukierni w restauracji ukoronowaną gwiazdką Michelin Ocean Restaurant w Hotelu Atantic na wyspie Jersey. Aktulnie jest szefem w Warszawskiej cukierni Odette.

Marcin Paździor

Ambasador belgijskiej czekolady Callebaut, Ma za sobą ponad 20-letnią bogatą praktykę w dziedzinie czekolady. Szczyci się rygorystycznym doborem surowców oraz ich jakością, łączy bogate doświadczenie i kompetencje z pasją i profesjonalizmem. Wielokrotny juror konkursu Word Chocolate Master. Właściciel firmy Świat Czekolady zajmującej się szkoleniami oraz doradztwem z grupy HoReCa.

Maciej Rosiński

Szef kuchni w łódzkiej restauracji Affogato, z którą jest związany od 2007 roku. To właśnie w tym miejscu rozwija swoje umiejętności, poprzez ciągłą pracę i poszukiwanie nowych inspiracji kulinarnych. Uczestnik wielu staży i szkoleń u najlepszych szefów kuchni. Od czerwca 2015 roku jest Ambasadorem marki Callebaut oraz gościnnym wykładowcą na Chocolate Academy w Łodzi. Juror konkursów takich jak Trendy Chocolate Chef w Bydgoszczy czy Chefs Culinary Cup w Poznaniu. Reprezentując Polskę zdobył brązowy medal na Marco Polo Cup w Szanghaju. Jego dania inspirowane są kuchnią z całego świata. Ponadto, słynie również z nieprzeciętnych i wyrafinowanych w smaku deserów, tortów i ciast, które tworzy od podstaw. Jest perfekcjonistą – dla niego dania zawsze muszą tak samo smakować i wyglądać.

 

Adam Jop

Kucharz pochodzący z Rudy Śląskiej, a obecnie pracujący w restauracji Brovaria*** na starym rynku w Poznaniu. Sprowadziły go tu studia Hotelarsko-Gastronomiczne. Swoją wiedzę poszerzał także poprzez uczestnictwo w szkoleniach u znanych szefów kuchni. Uczestnik wielu konkursów kulinarnych w tym finału Kulinarnego Pucharu Polski oraz zwycięzca pierwszej edycji Mistrzostw Śląska w serwowaniu deseru na talerzu. Lubi odważne łączenie smaków oraz zabawę teksturami. Przykłada wielką uwagę na estetykę serwowanych dań. Mimo młodego wieku ambitnie dąży do ciągłego rozwoju i poszerzania swojej wiedzy nie tylko w zakresie kucharza, ale także cukiernika.

 

Marcin Zych
Juror Techniczny

Mistrz cukiernictwa, Technolog żywnosci i żywienia. Na co dzień pracownik Rarytasów w firmie Lotte Wedel Sp. z o.o., gdzie zdobywa kolejne umiejętności od Joanny Klimas-Profus i Janusza Profusa. Współpracuje z najlepszymi polskimi cukiernikami m.in. z Bożeną Sikoń-Wojtal. Nauczyciel w Akademii tortownia.pl. Współorganizator konkursów na targach branżowych. Jego pasją są torty i desery – tworzy je od podstaw z właściwą dokładnością.

 

Gala Mistrzów 2016

Tadeusz Branecki

Wszechstronny nauczyciel Akademii tortownia.pl, ekspert słodkich dekoracji. Na co dzień dekorator w Pracowni Cukierniczej tortownia.pl. Głównym obszarem jego zainteresowań są cukrowe kwiaty i figurki z lukru plastycznego. Ukończył szereg specjalistycznych szkoleń w Wielkiej Brytanii, posiada bogate doświadczenie artystyczne, nie tylko związane z cukiernictwem. Tworzył postacie animowane, karykatury i grafiki satyryczne do czasopism, ilustrował książki i projektował opakowania użytkowe.

W sposób przystępny i pełen uśmiechu przekazuje uczestnikom szkoleń Akademii tortownia.pl praktyczne wskazówki i metody pracy wykorzystywane codziennie podczas tworzenia słodkich dekoracji na zamówienie najbardziej wymagających klientów.

Kristina Rado

Jest to jedna z najbardziej znanych i cenionych dekoratorek z Włoch (Kristina jest z pochodzwenia Węgierką, ale od 20 lat mieszka we Włoszech). Jedna z najzdolniejszych uczennic Sir Eddie Spence’a – największego autorytetu na świecie w dekorowaniu tortów za pomocą lukru królewskiego.

Zwyciężczyni Cake Masters Awards 2014 (nagrodę można porównać do filmowych Oskarów). Kristina ma duże doświadczenie w przekazywaniu swojej wiedzy, ponieważ prowadziła kursy między innymi w Peru, USA, wielu krajach Europy oraz Azji. Podczas targów SweetTARGi Kristina poprowadzi pokazy na stanowisku nr 82, kursy zamknięte (sobota-niedziela od 10-14) oraz wystąpi na Gali Mistrzów.

Mariella Pentassuglia

Mariella z wykształcenia jest prawnikiem, jednak zafascynował ją świat słodyczy i postanowiła swoją pasję przekształcić w zawód. Swoje umiejętności zawdzięcza własnej pracy oraz talentowi. Obecnie współpracuje z wieloma cukierniami w Mediolanie oraz firmami związanymi z Cake Design , prowadzi kursy dekorowania tortów oraz bierze udział w międzynarodowych targach i wydarzeniach związanych z branżą cukierniczą.

Podczas targów zaprezentuje różne techniki: figurki z lukru plastycznego, kwiaty z papieru waflowego, pokaże również zastosowanie aerografu w dekorowaniu tortów.

Paweł Górny

Pracujący w Gdańsku, młody 24 letni cukiernik – chocolatier, którego pasją jest przede wszystkim czekolada. Posiada obszerną wiedzę na temat wytwarzania pralin i trufli, co wykorzystuje przy opracowywaniu nowych kompozycji smakowych. Swój wolny czas poświęca na tworzenie eksponatów i rzeźb z czekolady, nadając im niepowtarzalny charakter. Podstawowe i nowe techniki nie są jemu obce, co wykorzystuje w swoich pracach. Efektami dzieli się na stronie internetowej www.100procentczekolady.pl

Marek Moskwa

Marek Moskwa jest cukiernikiem z wykształcenia zamiłowania i pasji, im dłużej pracuje w świecie słodkiego rzemiosła tym bardziej się nim fascynuje. Gdański cukiernik świetnie czuje się w każdej dziedzinie cukiernictwa, od fundamentów tego rzemiosła jak ciasta drożdżowe, francuskie, kruche poprzez lody rzemieślnicze, czekoladę i na karmelarstwie kończąc. Jak sam mówi lubi zajmować się każdym aspektem tej pracy bo cukiernictwo to jego pasja i sposób na życie.

Strefa Mistrza Branży

Ciekawi ludzie, urozmaicona tematyka pokazów technologicznych, degustacje i pomysłowe dekoracje – to sedno Strefy Mistrza Branży, projektu organizowanego po raz 8. przez redakcję „Mistrza Branży”. 12-14 marca br. za sprawą zaproszonych Gości pokazaliśmy różne inspirujące oblicza branży piekarskiej, cukierniczej i lodziarskiej pod hasłem: Kunszt, smak i inspiracje! Co tym razem przygotowaliśmy?

 

Tematyka pokazów oraz Goście Strefy Mistrza Branży – SweetTARGI, 12-14 marca 2016, stoisko 35

 

  • Kawa i ciasta – sztuka połączenia kaw i deserów – Wojciech Reizer, Corriere Caffe
  • Lody nie takie straszne jak je malują, czyli wszystko co powinniśmy wiedzieć o lodach, prezentacja połączona z degustacją – Sławomir Szewczyk, Sempre Group
  • Warsztaty: Jak otworzyć lodziarnię – Krzysztof Smoleń, Sempre Group
  • Modelowanie figurek z masy cukrowej i czekolady plastycznej – Anna Daraż, Pracowania Tortów „Niezłe Ciacho”

 

  • Kanty w tortach i figurki wielkanocne z masy cukrowej – Kinga Jakimowicz, Pracownia Cukiernicza „Torcik”
  • KarmeLoVe fascynacje, czyli pozytywnie zakręcone wariacje z cukru – Teresa Trzaskalik, AKO
  • Wielkanoc w stylu angielskim. Sweet table by Katie’s Cupcake – Katarzyna i Michał Wójcikowie, Tomek Czarnecki,
    Katie’s Cupcake

 

  • Trufle bez cukru – Anna Szczepłek, Gabriela Wesół, Sztuka Czekolady
  • Dekoracje wielkanocne z czekolady – kreatywne wykorzystanie czekolady, barwników, zamszu oraz foli karotenowych
    – Joanna Olszewska (właścicielka Chocoevents), Sempre Group

 

  • Ekologiczne rzemiosło: chleby z innej mąki – biopiekarz Bogdan Smolorz, Mariola Smolorz, BioPiekarnia
  • Nowe trendy lodów rzemieślniczych, czyli lody fit i lody dla wegan – Dawid Szulc, Comprital Polska
  • Wykorzystanie nadzień termostabilnych Lauretta (owocowych i kremowych) do ciastek francuskich oraz zastosowanie nowego bezbarwnego żelu dekoracyjnego Cristalli, gotowego do użycia w żelownicach lub bez żelownic – Mariusz Misiewicz, Kandy
Ludzie z pasją – Strefa Mistrza Branży „Kunszt, Smak i Inspiracje”

Anna Daraż

Właścicielka Pracowni Tortów „Niezłe Ciacho” w Tarnowie, dekoratorka tortów w stylu angielskim, szkoleniowiec. Uczennica sugarcraftera Davida MacCarfrae’a, pierwsza Ambasadorka firmy Modecor w Polsce (2014 r.). Od kilku lat prowadzi szkolenia dla profesjonalistów w całej Polsce. Jurorka w konkursie Wystawa Tortów Okolicznościowych 2016 w Warszawie.

Kinga Jakimowicz

Właścicielka Pracowni Cukierniczej Torcik oraz Akademii Torcik. Sugarcrafterka, szkoleniowiec, brała udział w szkoleniach u światowej sławy dekoratorów, jak: Antonella di Maria, Marielly Parra, Berna Garcia, Margarida Duarte. Jurorka w Międzynarodowym Festiwalu Cukrowym w Czechach Jihlawa 2015.

Joanna Olszewska

Pasjonatka i miłośniczka czekolady, prowadzi szkolenia z zastosowania czekolady, współpracuje z firmą Sempre Group oraz prowadzi własną firmę Chocoevents.

Anna Szczepłek

Założycielka i współwłaścicielka Pracowni „Sztuka Czekolady”. Z wykształcenia plastyczka, z zawodu marketingowiec, z zamiłowania szefowa kuchni.

Gabriela Wesół

Założycielka i współwłaścicielka Pracowni „Sztuka Czekolady”. Z wykształcenia magister zarządzania biznesem, z zamiłowania kreatorka smaków.

Teresa Trzaskalik

Pasjonuje się karmelem, który wypełnia jej każdą wolną chwilę – prowadzi szkolenia, uczestniczy w pokazach i prowadzi bloga o karmelu: inspiracje-cukiernicze.blogspot.com. Współpracuje również ze szkołami zawodowymi, przygotowując młodzież do konkursów cukierniczych. Pracuje jako technolog w firmie AKO.

Katarzyna Wójcik

Technik pszczelarz, założycielka i właścicielka muffiniarni Katie’s Cupcake w Lublinie, w której odpowiada za dekoracje, sugarcrafting oraz stylizowanie wyrobów.

Michał Wójcik

Współwłaściciel muffiniarni Katie’s Cupcake, w której zajmuje się wypiekiem babeczek.

Tomasz Czarnecki

Młody i pełen wyobraźni pasjonata cukiernictwa. Na co dzień pracuje w muffiniarni Katie’s Cupcake, gdzie m.in. odpowiada za kontakty z klientami w zakresie projektowania tortów i cupcake’ów, pomaga w tworzeniu koncepcji dekoracji. Najbardziej interesują go trudne technicznie projekty tortów w stylu angielskim.

Bogdan Smolorz

Mistrz piekarstwa z blisko 40-letnim doświadczeniem, właściciel tradycyjnej Piekarni Cukierni w Grudyni Wielkiej, certyfikowanej piekarni ekologicznej BioPiekarnia oraz targowiska EKO BIO ORGANIC Centrum w Mikołowie. W oddzielnej pracowni prowadzi wypiek pieczywa bezglutenowego w standardzie BIO.

Mariola Smolorz

Pasjonatka zdrowego odżywiania, żona mistrza Bogdana Smolorza, zaangażowana w prowadzenie rodzinnej piekarni w Grudyni Wielkiej.

Dawid Szulc

Cukiernik, główny technolog i szef sprzedaży Comprital Polska. Pasjonat branży lodziarskiej i cukierniczej. Brązowy medalista lodziarskich międzynarodowych mistrzostw Marco Polo Cup 2015 w Szanghaju.

Mariusz Misiewicz

Technik technologii żywności o specjalizacji ciastkarskiej. Wieloletnie doświadczenie i pasja w cukiernictwie pozwoliły mu na założenie firmy Francpol s.c., która zajmuje się produkcją ciasta francuskiego mrożonego dla cukierni piekarni i restauracji, współpracuje z firmą Kandy.

Sławomir Szewczyk

Prezes w firmie Sempre Group. Sześć lat temu z pasji i zamiłowania do lodów otworzył firmę Sempre. Chętnie dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Współprowadzący licznych warsztatów lodowych.

Krzysztof Smoleń

Wiceprezes w firmie Sempre Group, współprowadzący licznych warsztatów lodowych, technolog z wieloletnim stażem, otwarty na nowości i wyzwania, kreatywnie i z uśmiechem podchodzący do pracy. Autor licznych receptur lodowych.

Wojciech Reizer

Absolwent Szkoły Espresso Attibassi Espresso Italiano w Castel Maggiore, zatrudniony w firmie Corriere Caffe, zajmującej się dystrybucją ekspresów i kaw włoskich. Oprócz sprzedaży kawy prowadzi szkolenia barmanów z zakresu parzenia kawy metodą espresso – kursy podstawowe oraz z parzenia kaw i przygotowywania deserów kawowych.

Strefa Ekspertów

Michał Rusek

Szkoleniowiec, ekspert ds. marketingu i reklamy, właściciel agencji www.MarketingFanpage.pl, portalu www.MarketingDlaCiebie.pl oraz www.SzkolenieObslugiKlienta.pl. Bliski współpracownik i redaktor magazynu „Mistrz Branży” i „Businessman Today”.

Agata Kondrat

Technolog, wsparcie merytoryczne dla użytkowników programu Nutrition Calculator FOODCAL www.nutrition-calculator.pl. Autorka bloga www.kalkulator-wartosci.pl.

Dariusz Młynarczyk

Obsługa klienta w zakresie programu Nutrition Calculator FOODCAL www.nutrition-calculator.pl. Autor bloga www.kalkulator-wartosci.pl.

Pokazy Kulinarne

Mariusz Szwed

Finalista trzeciej edycji programu MasterChef. Zaczął gotować dla swoich dzieci, żony i znajomych. Uwielbia grillowane mięso i owoce morza. Lubi również staropolskie potrawy z dziczyzny, ale też i śródziemnomorskie dania. Do udziału w programie namówili go znajomi.

Na stoisku Master Cook Polska Sp. z o.o. Sp. k. pokazy kulinarne prowadził Mariusz Szwed, finalista programu Masterchef.

Na live cooking przygotowywał:

  • creme brulee z curry
  • budyń z chili i kolorowym pieprzem
  • kisiel ze słonym karmelem
W czasie targów odbyły się szkolenia

COMPRITAL

„Otwórz z nami lodziarnię”

SŁODKA PASJA

„Dekorowanie lukrem królewskim”

TORTOWNIA.PL

Temat szkolenia: Kwiaty cukrowe – róże

Prowadzący: Tadeusz Branecki
W programie: nauka wykonywania róży różnymi technikami – z foremki silikonowej, „materiałowej”, „konkursowej” – mocowanej na druciku razem z listkiem.

Temat szkolenia: Styl angielski – szkolenie podstawowe

Prowadzący: Agnieszka Klimczak
W programie: nauka dekorowania makiety tortu lukrem plastycznym, wykorzystanie specjalistycznych narzędzi.

Temat szkolenia: Dekorowanie ciasteczek lukrem królewskim

Prowadzący: Jarmila Buczyńska
W programie: nauka dekorowania ciasteczek lukrem królewskim.

Temat szkolenia: Kwiaty cukrowe od podstaw

Prowadzący: Tadeusz Branecki
W programie: nauka wykonywania i mocowania różnych gatunków kwiatów na drucikach i bez nich, zasady projektowania kompozycji kwiatowych na torty.

MISTRZ BRANŻY I SWEETTARGI

Kobiece JA w centrum uwagi „Mistrza Branży”, czyli II Spotkanie dla Kobiet Branży

Jaka jest współczesna businesswoman? Z jakim skutkiem godzi różne role w życiu i biznesie? Jak każdego dnia może uwolnić kreatywność w zarządzaniu firmą poprzez wartości? Zapraszamy na niecodzienne Spotkanie poświęcone przedsiębiorczym Paniom z naszej branży – 13 marca 2016 r., w godz. 10:00-14:30.

Zachęcona pozytywnymi opiniami po pierwszym Spotkaniu dla Kobiet Branży w 2015 r. w Lublinie, redakcja „Mistrza Branży” postanowiła zorganizować kolejną edycję, tym razem w Katowicach.

  • Spotkanie składało się z 2 części:
    10:00 – 11:00 – wykład otwarty na dyskusję z udziałem widowni pt. „Zwyczajne bohaterki, czyli fakty i mity o roli kobiety w życiu i biznesie”
  • 11:30 – 14:30- warsztaty, które rozwijają własne JA i umiejętności menedżerskie.
    Warsztaty są BEZPŁATNE dla 25 Pań.

Wykład i warsztaty biznesowe poprowadziła Alina Śmiłowska, interim manager, strateg, humanistka, autorka „Mistrza Branży”.

 

Tematyka warsztatów skupiła się wokół zagadnienia zarządzania przez wartości. Uczestniczki pracowały w 5-osobowych zespołach nad następującymi zagadnieniami:

  • wybór wartości wdrażanych i komunikowanych wśród pracowników i klientów,
  • definiowanie wartości, które ukierunkują obszary rozwoju,
  • określenie tożsamości firmy, czyli określenie źródeł przewagi konkurencyjnej na rynku branżowym.
  • praca w oparciu o autorskie i sprawdzone narzędzia. Każde zadanie poprzedzone casusem z rynku krajowego lub międzynarodowego, jako inspiracja do twórczego podejścia do pracy. Rozwój kreatywności, poznawanie istoty myślenia strategicznego i pracy w interdyscyplinarnych zespołach.

Prowadząca Spotkanie dla Kobiet Branży: Alina Śmiłowska.

Nowości Targowe 2016
Pobierz
Patronat Honorowy 2016

Sponsor Główny 2016

Współpraca 2016

Partnerzy 2016

Patronat Medialny 2016